Translate

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

MΙΑ ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ - ΤΕΛΕΘΡΙΟΝ PROJECT

ύ

Follow me Hellenic Kalesma




Tρεις ώρες από την Αθήνα, στο χωριό Άγιος της Βόρειας Εύβοιας, μια παρέα τεσσάρων νέων προσπαθεί να αποδείξει καθημερινά πως ένας κόσμος αυτάρκειας που εναρμονίζεται πλήρως με τη φύση, είναι εφικτός.
Τα τέσσερα τελευταία χρόνια τα μέλη της οικοκοινότητας “Free and Real”, που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2009, ευελπιστούν να «γίνουν η αλλαγή που θέλουν να δουν στον κόσμο».

Ο Παναγιώτης που ανήκει στην αρχική ομάδα των νέων που «εγκατέλειψαν» τη γκρίζα ζώνη της πρωτεύουσας για να επαναδιαπραγματευθούν τη ζωή τους στη φύση.
Γεννημένος το 1982, ηλεκτρονικός στο επάγγελμα, είχε μια δουλειά που του πρόσφερε έναν αρκετά ικανοποιητικό μισθό, δωρεάν αυτοκίνητο και φορητό υπολογιστή. Δεν τον «γέμιζε» όμως με άλλα πράγματα.
Όπως μου λέει: «Βρίσκομαι εδώ γιατί έχω εντοπίσει το περιβάλλον που εκφράζω τη δημιουργικότητά μου πιο εύκολα. Με απλά λόγια είμαι πιο κοντά στον εαυτό μου. Έχει αλλάξει η κοσμοθεωρία μου. Ο τρόπος που βλέπω τον κόσμο. Εδώ απλώς ενώνω τις τελείες μέσα μου και προχωράω».
Τι είναι αυτό που έχει κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια; «Νιώθω πιο καλά και πιο πολύ».


Ο Αποστόλης με καταγωγή από τον Άγιο, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Την «προ-οικοκοινότητας εποχή» εργαζόταν ως web designer. Παραδέχεται πως η ζωή στη φύση έχει πολλές δυσκολίες «αλλά πολλά περισσότερα μαθήματα. Με ξεκάθαρο στόχο και σεβασμό στις ικανότητες του άλλου μπορούμε όμως να τα καταφέρουμε».
Η ζωή κυλάει με πολλές ώρες γεωργικής εργασίας -φύτεμα και συλλογή σπόρων, μελισσοκομικές εργασίες- κατασκευές, πρακτικά σεμινάρια και εργαστήρια ανοιχτά σε όλους έναντι μικρού ανταλλάγματος, δράσεις πάνω στην υγεία και την διατροφή, μέχρι γιόγκα και ακροβατικά. Η διατροφή τους είναι χορτοφαγική και ωμοφαγική ζώντας με όσο το δυνατόν χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα.
Με δυναμική και άνοιγμα στην κοινωνία τα μέλη της κοινότητας προσπαθούν να ολοκληρώσουν ένα εγχείρημα το οποίο χαρακτηρίζουν ως όνειρο ζωής: To «Τελέθριoν Project» θα είναι μια κοινότητα 12.000 τ.μ σε κυκλικό σχεδιασμό που θα χωρίζεται σε τρία μεγάλα τμήματα με δασόκηπο και λίμνες και θα χρησιμοποιεί για τις ενεργειακές του ανάγκες ένα σύστημα πολλαπλών πηγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Έτσι οραματίζονται το «Τελέθριον Projecτ» οι δημιουργοί του. Ως μια ιδέα που μπορεί να ευδοκιμήσει και να την υιοθετήσει όλη η ανθρωπότητα.

Το σημαντικότερο όμως, θα είναι ένα σχολείο προσβάσιμο σε όσους έχουν το «μικρόβιο» της αλλαγής. Ο χώρος βρίσκεται κοντά στην κορυφή του Όρους Τελέθριον στα 450 μέτρα υψόμετρο.
Αυτό που θέλουν να αποδείξουν ο Αποστόλης και ο Παναγιώτης μέσα από αυτό το project είναι πως μια αυτάρκης κοινωνία μπορεί όχι μόνο να δημιουργηθεί, αλλά να έχει και πανανθρώπινη εφαρμογή.
Ανοικτοί σε νέες γνώσεις και προκλήσεις οι δημιουργοί του «Τελέθριον», μέχρι τότε, θα πειραματίζονται με τον εαυτό τους, τα όρια και τις αντοχές τους, τις σχέσεις και τα συναισθήματά τους, όχι κυνηγώντας την ουτοπία αλλά ζώντας μέσα σε αυτή.

Ο χώρος βρίσκεται κοντά στην κορυφή του Τελέθριον Όρους στα 450 μέτρα υψόμετρο και καταλαμβάνει έκταση 12.000 τ.μ.

O κεντρικός γεωδεσικός θόλος στο «Τελέθριον Project».
Έχει περίπου 100 τ.μ. μέγεθος και θα έχει και δεύτερο όροφο περίπου 70 τ.μ. Οι τέσσερις θόλοι γύρω του θα αποτελούνται από περίπου 60 τετραγωνικά ο καθένας.

Ο Παναγιώτης, ο «μάστορας» της οικοκοινότητας. Μέσα σε τέσσερα χρόνια είδε τη ζωή του να αλλάζει.
«Σηκώθηκα ένα πρωί στην Αθήνα και δεν με αναγνώριζα. Πήρα αμέσως την απόφαση να φύγω».



Τα γιούρτ, οι κυκλικές σκηνές όπου κοιμούνται τα μέλη της κοινότητας και οι επισκέπτες.
Θυμίζουν τις τεχνικές των Μογγόλων και έχουν πλήρη ενεργειακή αυτονομία.

Ο κεντρικός θόλος στο Τελέθριον Όρος. Οι συγκρίσεις με το αθηναϊκό τοπίο αναπόφευκτες.

Η χορτοφαγία και η ωμοφαγία είναι ένας από τους βασικούς κανόνες της οικοκοινότητας.
Πολλά από τα βασικά αγαθά για τη διατροφή τους αντλούνται από τους κήπους που οι ίδιοι φροντίζουν.

Ο Αποστόλης φροντίζει τον κήπο. Τα μέλη της οικοκοινήτητας έχουν πλέον σχέση αλληλεξάρτησης με τη φύση.


Ο μάγειρας της παρέας, Άλεξ, ειδικός πάνω σε θέματα χορτοφαγίας.

Οι οικοκοινότητες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως μικρά πειρατικά μέσα στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση.

Τα μέλη της οικοκοινότητας πειραματίζονται συνέχεια με σπόρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στιγμές καλλωπισμού.
Φυσική καλλιέργεια μανιταριών. Έξυπνες λύσεις για γκουρμέ φαγητά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: