Translate

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

SUFI - ΣΟΦΙΑ



Το στριφογύρισμα των Σούφι, αυτό που ξέρουμε ως «Χορό των Δερβίσηδων» ο εκστατικός χορός που αντιγράφει την κίνηση των ουράνιων σωμάτων, 
Όλα τα πράγματα στο ξεδίπλωμα της δημιουργίας έχουν στον πυρήνα τους την κίνηση, από τα άτομα και τα ηλεκτρόνια μέχρι τη γη που γυρίζει στον εαυτό της και γύρω από τον ήλιο, αντίστροφα από τους δείκτες του ρολογιού. Για τους μοναχούς Σούφι, το σώμα τους είναι η γη και η καρδιά τους αντιπροσωπεύει τον ήλιο. Καθώς η γη γυρίζει γύρω απ’ τον ήλιο έτσι και η ανθρώπινη συνείδηση στρέφει την πνευματική της αναζήτηση γύρω από το θεϊκό.
Ο χορός είναι ένα είδος σωματικού, δυναμικού διαλογισμού, ο τρόπος για να φτάσει ο άνθρωπος στην έκσταση. Οι δερβίσηδες περιελίσσονται παραληρηματικά για να φθάσουν στην απαρχή του θεϊκού Στην τελετουργία των κινήσεων απεικονίζονται στις διαδρομές τους η γη, ο ήλιος, ο πολικός αστέρας, το άστρο της αυγής και της νύχτας. Στις δύο σπειροειδείς δυνάμεις που ξεδιπλώνουν τα άστρα των πόλων στην ιερή τελετουργία . Οι δερβίσηδες ξεκινάνε την τελετή φτιάχνοντας έναν μεγάλο κύκλο. Ο κύκλος γυρνά δεξιόστροφα όταν ξαφνικά ένας δερβίσης στέκεται στο κέντρο, συμβολική αναπαράσταση του Άξονα του Κόσμου και αρχίζει να κινείται αντίστροφα, επιβάλλοντας μια σπειροειδή κίνηση που αναπτύσσεται σε δύο διαστάσεις. Σ’αυτήν την διπλή περιστροφική κίνηση όπου ο χρόνος και ο χώρος διαπερνώνται επιδιώκεται η έκσταση.
Οι Σούφι έψαχναν να βρουν τη σύνδεση με το Σύμπαν και τον Θεό μέσα από το σώμα τους, δοκιμάζοντας στην ουσία μια βιοχημική μετατροπή, ένα είδος αλχημείας. Ένα σώμα που περιδινίζεται με φρενήρη ρυθμό «πειράζει» τον εγκέφαλό του και αλλάζει την αντίληψή του. Το ξέρουν από αταβισμό τα μικρά παιδιά που στριφογυρίζουν σαν σβούρα όλη την ώρα. Ο χορός των Δερβίσηδων είναι μια σβούρα που έχει τις ρίζες της στη γη και αναπτύσσεται με φρενήρη ρυθμό προς τον ουρανό. Ο χορευτής γίνεται αντέννα, με το ένα χέρι του,  το δεξί στραμμένο προς τα πάνω και το αριστερό προς τις δυνάμεις της γης, με το κεφάλι λοξά πάνω στον ώμο, να διαγράφει ατέλειωτους ομόκεντρους κύκλους . 

Δεν υπάρχουν σχόλια: