Translate

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΑ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ - ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ανοίγεται κάτω από τα πόδια μας ένας ολόκληρος πολιτισμός ή τουλάχιστον διαφαίνονται τα ίχνη μιας μακρινής Κολχίδος , απ΄ όπου άρπαξε μαζί με το Χρυσόμαλλο δέρας την λάγνα μάγισσα και βάρβαρη και ξένη πριγκίπισσα . Το σκάνδαλο , ο θάνατος κι ο πόλεμος θα μετατρέψουν τον νεαρό μονοσάνδαλο περαστικό σε ακατανόητο και μελαγχολικό προφητάνακτα που άδει τα θραύσματα ένός έπους τα λόγια , οι στίχοι κι οι λέξεις του οποίου χαθήκανε μαζί με κάθε συνέχεια κι ο μύθος του παραμένει ξένος ,τραγικός και ανοίκειος ως εικόνα και προβολή μιας ξένης εικαστικής παιδείας .






ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΙ Ο ΦΩΝΟΓΡΑΦΟΣ - 1940  
Στο έργο του του Εγγονόπουλου δεν βρίσκουμε ούτε έναν Χριστό ,ούτε μια Παναγιά ,αφήνει όμως θέση μόνο σε κάποιους αλλοπαρμένους κι ανθρώπους αγίους ,πιο κοντά στον Κοσμά τον Αιτωλό και τον Ρήγα Φεραίο απ΄ ότι σε όποια υπερβατική μορφή ή οντότητα .
Κάνοντας το ανδρείκελο έμφυλο με τρόπο εμφανή και δίνοντας στπν άνθρωπο αντί προσώπου μια ωοειδή μορφή που κρατά έγκλειστη κι απροσπέλαστη , ανώνυμη και πανανθρώπινη μέσα της τη μυστηριακή σχέση ζωής και θανάτου , τον Έρωτα και το θάνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: