Translate

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ

Το δέντρο της ζωής είναι ένα πανάρχαιο ιερόγλυφο , ένα διάγραμμα , στο οποίο απεικονίζονται οι ενέργειες της φύσης και οι ποιότητες της συνείδησης , ξεκινώντας από την πιο απλή μονάδα ύλης φτάνοντας μέχρι τον άνθρωπο και καταλήγοντας στην ίδια την υπόσταση του Θεού. Ιδιαίτερης σημασίας για την επίτευξη αρμονίας , ισορροπίας και πληρότητας σε  κάθε δομή που εξετάζουμε ,είναι το ζευγάρι Έλεος - Αυστηρότητα . Αυτές οι δύο σφαίρες του Δέντρου της ζωής , παρά το ότι βρίσκονται μεταξύ τους σε μία διαρκή διαμάχη και ανταγωνισμό ,στην ουσία εγγυώνται την ισόρροπη λειτουργία όλου του δέντρου , δημιουργώντας ως διαλεκτική σύνθεση την επόμενη σφαίρα του Κάλλους - την καρδιά του Δέντρου - η οποία και αντανακλά την Αρμονία και την Υγεία κάθε όντος ή Δομής. ( Βωμός του Ελέους υπήρχε μόνο στην Αρχαία Αθήνα )
Στο επίπεδο της κοινωνίας , οι ποιότητες του Ελέους και της Αυστηρότητας γίνονται πολύ πιο κατανοητές . Εδώ η σφαίρα του Ελέους - από την φύση της ''προοδευτική''- εκφράζει το ιδανικό και βέλτιστο : την κοινωνική ελευθερία ,τα ατομικά δικαιώματα ,την ειρήνη ,την κρατική πρόνοια και ασφάλιση ,τα κοινωφελή ιδρύματα και τους φιλανθρωπικούς φορείς .
Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η Αυστηρότητα - από την φύση της  '' συντηρητική '' - η οποία εκφράζει το ρεαλιστικό και εφικτό και τους φορείς επίτευξής του : την Αστυνομία , το Στρατό, την Εφορία ,τα σωφρονιστικά ιδρύματα ,αλλά και τις κοινωνικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις και τη μαχητικότητα ,τη γενναιότητα και την εθνική κυριαρχία.
Θα μπορούσαμε να πούμε αλλιώς - ότι σύμφωνα με τη θεώρηση του Δέντρου της Ζωής - το μεν Έλεος αποτελεί το καύσιμο που σπρώχνει την Ιστορία ανεξέλεγκτα προς τα εμπρός ,ενώ η Αυστηρότητα βάζει ένα φρένο το οποίο εγγυάται την ομαλή και ισόρροπη πορεία μέσα από την αντίσταση που ασκεί στις χαοτικές τάσεις του Ελέους.

Κοινωνική Αρμονία
Η φιλοσοφία του Δέντρου της Ζωής , μας λέει πως το κλειδί βρίσκεται στο Μέτρο . Εάν οποιαδήποτε από τις δύο σφαίρες υπολειτουργεί ή υπερλειτουργεί σε σχέση με την άλλη ,τότε το αποτέλεσμα που παράγεται είναι αρνητικό και οδηγεί στην παρακμή και την αποδόμηση της κοινωνίας.
Μια υπερβολική δόση Ελέους οδηγεί σε κοινωνική χαλαρότητα ,αποχαύνωση και ματαιοδοξία .Σε μια κοινωνία όπου κυριαρχεί η αδιαφορία , ο υποκειμενισμός , ο αριβισμός ,και οι προσωπικές φιλοδοξίες.Εδώ θα ασθενεί και η λειτουργία της Δικαιοσύνης , η οποία θα είναι αυστηρή εκεί που δεν πρέπει και επιεικής πάλι όπου δεν πρέπει...
Μιά υπολειτουργία του Ελέους ,αντίστοιχα,παράγει μια κοινωνία με πολίτες ''στεγνούς και ρηχούς'' χωρίς αυτο εκτίμηση , χωρίς οράματα και φιλοδοξίες ,δίχως καμιά δημιουργική διάθεση .
Αλλά και μια υπερβολική δόση Αυστηρότητας ,οδηγεί στον κοινωνικό ολοκληρωτισμό ,που χαρακτηρίζεται από σκληρότητα ,συντηρητισμό και ισοπεδωτικό υπερρεαλισμό . Αντίθετα η έλλειψη Αυστηρότητας ,καλλιεργεί μια κοινωνία ευάλωτη σε κάθε είδους εσωτερική ή εξωτερική επιβουλή , με πολίτες απείθαρχους , θρασύδειλους ,χωρίς κανέναν αυτοσεβασμό ,χωρίς στοιχειώδεις αρχές κοινωνικής συμπεριφοράς .
Ο καθορισμός της σωστής αναλογίας Ελέους και Αυστηρότητας είναι το ζητούμενο για κάθε νομοθέτη και για κάθε πολιτεία για να επιτευχθεί η αρμονία.
Όπως  και στην κοινωνία το αιώνιο ζητούμενο είναι η αναλογία ,το ίδιο ισχύει και σε ατομικό επίπεδο για κάθε πνευματικό ,σκεπτόμενο άνθρωπο .
Καλώς ή κακώς , οι συνταγές και οι κανόνες είναι πάντοτε παρακινδυνευμένες  ,γιατί δεν μπορούν και δεν πρέπει να έχουν την ίδια γενικευμένη εφαρμογή σε όλους μας. Ανάλογα με το επίπεδο της εξέλιξης του κάθε ανθρώπου και την φάση που διανύει στη ζωή του , ο καθένας μας πρέπει να στρίβει το τιμόνι , είτε προς τη μεριά του Ελέους είτε της Αυστηρότητας και να διορθώνει ανάλογα την πορεία.
Η μόνη πυξίδα που φαίνεται να διαθέτει ο άνθρωπος για να καταλαβαίνει πότε χρειάζεται μια διόρθωση πορείας , παραμένει η διάκριση και η εγρήγορση που έχει αναπτύξει στη ζωή του . Η ικανότητά να αυτοπαρατηρείται διαρκώς , να κατανοεί την πραγματικότητα γύρω του και μέσα του ,και να έχει το θάρρος να παίρνει τις γενναίες αποφάσεις που χρειάζονται για να ευθυγραμμίζεται με τις σωστές και αρμονικές συντεταγμένες .