Translate

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ - EMPATHY

sympathy - > empathy - >  telepathy
Το δεύτερο συνθετικό είναι η λέξη πάθος και όχι η λέξη σκέψη , ούτε η λέξη λογική ,ούτε η λέξη νόηση . Συμπάσχω -> συναισθάνομαι ->πάσχω από μακρυά , τηλεπάθεια

Empathy είναι η ικανότητα του να συντονίζεσαι , να διαβάζεις , να προσλαμβάνεις , να βιώνεις , και να καταλαβαίνεις το συναίσθημα ενός άλλου ανθρώπου . Και φυσικά να συμβαίνει φυσικά και αυτόματα , είτε το θέλεις  είτε όχι ακόμη και όταν δεν έχεις καμία οπτική λεκτική ή εξωλεκτική επικοινωνία μαζί του !
Η Empathy αρκετά συχνά συσχετίζεται με την τηλεπάθεια και ανάλογα με την θέση του ανθρώπου που παρουσιάζει τον συσχετισμό αυτό, άλλοτε παρουσιάζεται ως μία περιορισμένη μορφή τηλεπάθειας ,άλλοτε ως η βάση για την εκδήλωση της τηλεπάθειας και άλλοτε η Empathy και η τηλεπάθεια γίνονται αντιληπτές ως δύο τελείως διαφορετικές ψυχικές ιδιότητες , που η μία συμβάλει και βοηθάει στην ανάπτυξη της άλλης !
Η Empathy είναι η ικανότητα που σου επιτρέπει να βλέπεις και να αισθάνεσαι το ποία είναι τα πραγματικά και τα βαθύτερα συναισθήματα και κίνητρα ενός ανθρώπου άσχετα από την εικόνα , τα λόγια και τα εξωλεκτικά μηνύματα που συνειδητά και ασυνείδητα εκπέμπει . Για να το πληρώσουν ,συνήθως ,στη συνέχεια αρκετά ακριβά ... Γιατί σε μία όλο και πιο απαιτητική κοινωνία , που θεωρεί ως προυπόθεση ωρίμανσης και επιτυχίας οι άνθρωποι να κρύβουν τις αδυναμίες και τα συναισθήματά τους πίσω από μία επιφανειακή μάσκα θετικής εικόνας και θετικών συναισθημάτων , το να έρχεσαι σε επαφή με τρόπο που , είτε μιλάει στα βαθύτερα κρυμμένα στοιχεία ενός ανθρώπου ,είτε τα πυροδοτεί ,είτε απλά τα φέρνει στην επιφάνεια , μόνο προβλήματα μπορεί τελικά , να προκαλέσει.
Στην αρχή , υπάρχει ευχαρίστηση που κάποιος τους νιώθει , αλλά αμέσως θα αισθανθούν άβολα μαζί του ή και θα  επιτεθούν στον Empath , όταν αυτοί οι ίδιοι αισθανθούν λίγο καλύτερα . Καθώς δεν θα αντέχουν την ιδέα ότι κάποιος μπορεί να ξέρει όσα προσπαθούν να κρύψουν βαθιά μέσα τους , ακόμα και από τον ίδιο τους τον εαυτό ... 
Η Empathy είναι μία ανθρώπινη γενετική ιδιότητα , που βρίσκεται κωδικοποιημένη με κάποιον , άγνωστο ακόμη , τρόπο στο DNA μας . Συνυπάρχουν τόσο βιολογικά και γενετικά στοιχεία όσο και ψυχολογικά και πνευματικά. Αντιμετωπίζεται ως η πύλη που αν την διαβούμε συνολικά ως βιολογικό είδος ,μπορεί να οδηγηθούμε σε ένα νέο επίπεδο εξέλιξης , τόσο από βιολογικής όσο και από πνευματικής πλευράς .

Προβλήματα που δημιουργεί η Empathy στην ζωή ενός Empath .

  • Να αισθάνεται ξαφνικά διάφορα συναισθήματα όπως θυμό , χαρά , πόνο , άγχος , φόβο , έξαψη , διέγερση , ερωτισμό  κλπ ή και αγάπη , κατάθλιψη , δυσφορία , ή και αυτοκαταστροφική διάθεση ακόμα. Ο Empath , στην προσπάθειά του να επεξεργαστεί τα συναισθήματά που βιώνει , μπορεί είτε να τα αναγνωρίσει ως δικά του ,είτε να τα αντιληφθεί ως συναισθήματα κάποιου άλλου και αυτό , είτε είναι σε θέση να γνωρίζει συγκεκριμένα από ποιόν άνθρωπο προέρχονται αυτά τα συναισθήματα είτε όχι. 
  • Να αισθάνεται έντονα ένα ψυχολογικό ή συναισθηματικό τραύμα , είτε σαν να το ζει τώρα , σε μια παράλληλη διάσταση του μυαλού του , είτε σαν να θυμάται και να αναβιώνει κάτι που του συνέβη σε μία παλαιότερη φάση της ζωής του 
  • Να νιώθει ξαφνικά σωματικό πόνο , κάποια άλλα σωματικά ενοχλήματα ή και τα πιο ειδικά συμπτώματα μιας ασθένειας πχ ναυτία , ίλιγγο , ζαλάδα , πίεση , κλπ χωρίς να τα δικαιολογεί η κατάσταση της υγείας του . Στην προσπάθεια του να καταλάβει τι του συμβαίνει , ο Empath , μπορεί από την μία να τα αναγνωρίσει σαν πραγματικά δικά του σωματικά προβλήματα και να αρχίσει να επισκέπτεται γιατρούς , που όμως , συνήθως δεν μπορούν να του εντοπίσουν κανένα πρόβλημα υγείας ! Από την άλλη ο Empath , μπορεί να καταλάβει ότι τα συμπτώματα αυτά προέρχονται από κάποιον άλλο άνθρωπο ,χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει από ποιόν. Μία τρίτη περίπτωση είναι να τα βιώνει με την επίγνωση ότι οφείλονται σε προβλήματα υγείας ,  που αντιμετωπίζει ένας συγκεκριμένος άνθρωπος ,συνήθως του κοντινού περιβάλλοντός του ...
  • Να νιώθει το μυαλό του να κατακλύζεται από διάφορες σκέψεις (ή και φωνές ακόμη) που μπορούν είτε να του 'λένε' τελείως διαφορετικές μεταξύ τους απόψεις για το ίδιο , ακριβώς , θέμα που τον απασχολεί , ή και να αποσπούν το μυαλό του σε θέματα που είναι τελείως άσχετα  με τα όσα σκεφτόταν και τον απασχολούσαν , την στιγμή που εμφανίστηκαν αυτές οι σκέψεις . Στην προσπάθεια να τις διαχειριστεί αυτές τις σκέψεις ο Empath μπορεί , είτε να τις θεωρήσει ως δικές του και να τις ενσωματώσει σε ότι θεωρεί ως δικό του τρόπο σκέψης , οδηγώντας τον ,έτσι , σε συγκεκριμένες και περίεργες συμπεριφορές  που δεν τον χαρακτηρίζουν , ή να μπορέσει να τις ξεχωρίσει ως ξένες , αλλά χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει την προέλευσή τους . 
  • Να είναι τόσο ευαίσθητος στα συναισθήματα και τα θέλω των άλλων ανθρώπων σε βαθμό που να στρέφεται ,τελικά , εναντίον του  ίδιου του εαυτού . Ενας φυσικός Empath , που δεν γνωρίζει αρκετά για την ικανότητα και την διαχείριση της Empathy του , εύκολα και συχνά παρασύρεται και χάνεται στα συναισθήματα , τις προσδοκίες και τις επιθυμίες των άλλων ανθρώπων που τον περιτριγυρίζουν , ακόμα και σε βάρος των προσωπικών του συναισθημάτων ,επιθυμιών και προσδοκιών , ακόμα και σε βάρος της προσωπικής του ευημερίας . Μπορεί , μάλιστα , να οδηγηθεί σε τέτοια κατάσταση που να χρησιμοποιεί όλη την ψυχική του ενέργεια για να υποστηρίζει τους σκοπούς και τα προσωπικά συμφέροντα άλλων ανθρώπων , αντί να την χρησιμοποιεί για την προώθηση και την υποστήριξη των δικών του σκοπών . Και ακόμα χειρότερα , μπορεί ο Empath να οδηγηθεί σε μια κατάσταση τέτοιας απώλειας του εαυτού του , που να θεωρεί οποιαδήποτε κίνηση απαγκίστρωσής του από έναν τέτοιο άνθρωπο , που τον εκμεταλλεύεται ψυχικά , ως κάτι απαγορευμένο και κακό, , ως ακραία επιθετική κίνηση σε βάρος του ενός αθώου ανθρώπου , σε βαθμό που να ακινητοποιηθεί ακόμα περισσότερο και να οδηγηθεί σε μια κατάσταση απόγνωσης και σε  ένα ψυχολογικό ρόλο μάρτυρα
  • Κάθε φορά που ένας Empath βλέπει στον κινηματογράφο ή στο θέατρο ένα έργο ή παρακολουθεί ένα πρόγραμμα στην τηλεόραση ,μπορεί να βιώνει όλα τα συναισθήματά που σχετίζονται με τους ανθρώπους που έγραψαν ,έζησαν ή συμμετέχουν σε αυτό που παρακολουθεί . Και αυτό συχνά τον οδηγεί να έχει μια αντίληψη για αυτά που είδε , αρκετά ή και τελείως διαφορετική από εκείνη των άλλων ανθρώπων , που πχ παρακολούθησαν μαζί του το ίδιο έργο ,με τελικό αποτέλεσμα το να αντιμετωπίζει πρόβλημα επικοινωνίας . 
  • Κάθε φορά που ένας Empath παίρνει ένα γράμμα , έγγραφο , e-mail κλπ , να αισθάνεται τα συναισθήματα του ανθρώπου που το συνέταξε , μερικές φορές τόσο έντονα που να μπορεί να ξέρει με αρκετή ακρίβεια τι περνάει στην ζωή του αυτός . Αρκετές φορές να του δημιουργεί φόβους και δυσκολίες ,σε τέτοιο βαθμό ώστε να δυσκολεύεται να ανοίξει ένα απλό γράμμα , ή να νιώθει βαθιά αγωνία μπροστά του . 
  • Να είναι ευαίσθητος στις ανάγκες και στα προβλήματα των ζώων , των φυτών , και γενικότερα του περιβάλλοντος , σε βαθμό που για παράδειγμα , να νοιώθει άσχημα στην περίπτωση μιας πυρκαγιάς γιατί βιώνει τον πόνο των δέντρων που καίγονται ! 
  • Να νοιώθει την παρουσία πνευμάτων και μη υλικών οντοτήτων σε ένα χώρο ,καθώς και τα συναισθήματα ή τις σκέψεις των οντοτήτων αυτών . Και σε επόμενο στάδιο , αν ο Empath δεν έχει ακόμα επίγνωση του πως λειτουργεί η Empathy του , να πανικοβληθεί ή και να μπερδέψει όσα νιώθει από την παρουσία των οντοτήτων αυτών με όσα συμβαίνουν στην πραγματικότητα , ή σε πιό προχωρημένα επίπεδα , να μάθει να τα αναγνωρίζει με ευκρίνεια , ακόμα και να επικοινωνεί μαζί τους . 

Δεν υπάρχουν σχόλια: