Translate

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

ΕΝΝΕΑ - Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΖΩΗ ... ΝΕΑ ΑΡΧΗ


Οι Θεοί ορκίζονται στην Στύγα (Γαία). 
Ο όρκος προς την Στύγα ήταν ο ιερώτερος μεταξύ των Θεών.
Όποιος τον παρέβαινε ετιμωρείτο με εννιά έτη απομάκρυνσης από τον Όλυμπο, ως εξόριστοι. (Σείριος)
Τον δέκατο χρόνο είχε το δικαίωμα επιστροφής στον Όλυμπο. (Σείριος) 
Η Στύγα φύλαγε το πέρασμα στον άλλο κόσμο ,δηλαδή τον Άδη . 
Στην ουσία το πέρασμα επιστροφής στον Σείριο, της πατρίδας των θεών. 
Εννέα χρόνια κράτησε ο Τρωικός πόλεμος .
Τον δέκατο έλαβε τέλος. 

Αργοναυτικά (στ.1073-1101)
Και επί εννέα μεν νύκτας και ημέρας εβασανιζόμεθα
...Και όταν ανεφάνει κατά την δεκάτην ημέραν 
η αυγή,που φωτίζει τους ανθρώπους 
προσηγγίσαμεν εις τα Ριπαία υψώματα ,
από εκεί δε αμέσως η Αργώ. 

Ιλιάδα  ( Α 53-54)
Εννέα ημέρες στον στρατό διωχέτευε  τα βέλη του ο Θεός
και την δεκάτη σε αγορά κάλεσε τον λαόν ο Αχιλλεύς .


Ιλιάδα  (ω΄ στ.610-613)
Εννέα ημέρες κοίτονταν φονευμένα ( παιδιά Νιόβης ) , κι ούτε κανείς βρισκόταν  να τους θάψη , γιατί τους λαούς λίθους εποίησεν ο Κρονίων : 
την δεκάτη τους έθαψαν οι Ουρανίωνες θεοί  


Οδύσσεια (μ΄ στ.458-460)
Μέρες εννιά παράδερνα και την δέκατη νύκτα στης Ωγυγίας το νησί με πήγαν οι Ουράνιοι που κατοικούσε η Καλυψώ.

Ύμνος στην Δήμητρα - Ελευσίνια Μυστήρια
Για εννέα ημέρες η σεβαστή Δηώ περιπλανιότανε στη γη ... αλλά σαν έφθασε τη δέκατη ημέρα η φωτοφόρα Ηώς ,η Εκάτη , την συνάντησε κρατώντας φως στα χέρια κι άγγελμα φέρνοντας της ... 

Η διάρκεια των Ελευσινίων Μυστηρίων διαρκούσαν εννέα ημέρες , το οποίο σημαίνει τον χρόνο που κάνει η ψυχή μέχρι να εγκατασταθεί στην νέα φυλακή της  (σώμα) ή (σήμα) . Εν+νέα . Η ψυχή πέφτοντας από την πραγματική και θεία κατοικία της στον ουρανό ,πέρασε από οκτώ σφαίρες ,δηλαδή τη σταθερή και ακλόνητη σφαίρα και τους επτά πλανήτες ,παίρνοντας διαφορετικό σώμα και αναλαμβάνοντας διαφορετικές δυνάμεις σε κάθε έναν. Η ψυχή σχετίζεται με τον υποσελήνιο κόσμο και το γήινο σώμα,όταν περνά στην ένατη και την πλέον εξευτελιστική κατάσταση κατά την πτώση της . 

Η ΘΕΙΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ
Όταν κατανοήσει κανείς τα περί αρχαιοελληνικής τέχνης της Μνήμης , ανοίγονται νέοι ορίζοντες αποκωδικοποίησης της Ελληνικής Μυθολογίας . Έτσι αποκτά νέο νόημα ο μύθος συνεύρεσης της Τιτανίδας Μνημοσύνης με τον Δία . Από την ένωσή τους γεννήθηκαν οι ξακουστές εννέα Μούσες , με ξεχωριστές ιδιότητες η κάθε μία ξεχωριστά . Οι Μούσες λατρεύονταν αρχικά στην Πιερία , απ΄όπου πήραν το όνομα Πιερίδες . Αργότερα η λατρεία τους απλώθηκε και σε άλλες περιοχές και ιδιαίτερα στη Βοιωτία , στον Ελικώνα. 

  • Καλλιόπη - έμπνευση
  • Ουρανία - αστρονομία 
  • Πολύμνια - μιμική
  • Τερψιχόρη - χορός
  • Κλειώ - ιστορία 
  • Μελπομένη - τραγωδία
  • Ερατώ - ποίηση 
  • Ευτέρπη - μουσική
  • Θάλεια - κωμωδία 
Γίνεται φανερό ότι η βαθειά και αυθεντική μέθεξη στις ιερές  αυτές τέχνες , κυριολεκτικά και φανερά , γεννάται από την Μνημοσύνη . Και η τέχνη της Μνημοσύνης το κατορθώνει αυτό παρακάμπτοντας το λογικό/λεκτικό μέρος του νου , συνδεόμενη απευθείας με τον ουρανό των ιδεών μέσω των εικόνων και των συμβόλων . Και είναι συγκλονιστικό ότι σήμερα επιβεβαιώνεται η ύπαρξη αρχαιοελληνικού δρόμου και μεθόδου για την επίτευξη της Θείας Μνημοσύνης .
Κόρη του Ουρανού και της Γαίας , η Μνημοσύνη , σύμφωνα με τον Ησίοδο , δεν ανήκε στην κατηγορία των μικρών Θεοτήτων , αλλά αποτελούσε μία από τους σοφότερους Τιτάνες . Η δική της αποστολή ήταν να θυμίζει ότι η ψυχή ανήκε σε ένα υψηλότερο επίπεδο , κατέχοντας τις ευγενείς δυνάμεις της αναλογίας και της αρμονίας . Η ίδια δεν καλούσε τις σκιές των περασμένων γεγονότων ,αλλά αποτελούσε περισσότερο την προστάτιδα της επανάκτησης των άλλων τρόπων ύπαρξής μας ! 
Επί πλέον στην θεά αυτή είχε αποδοθεί και η δυνατότητα να τοποθετεί κανείς πληροφορίες στην μνήμη του . Η υψηλή υπόληψη στην οποία είχαν την διατήρηση της Μνήμης , φαίνεται καθαρά στις αρχαίες τελετές μύησης . Οι μυήσεις λάμβαναν χώρα σε ένα μέρος όπου υπήρχαν δύο λίμνες , η μία δίπλα στην άλλη . Οι συμμετέχοντες έπιναν πρώτα από την λίμνη της λήθης , της Θεάς της λησμονιάς , προκειμένου να ξεχάσουν τις προηγούμενες ζωές τους . Κατόπιν οδηγούνταν στην πηγή της Μνημοσύνης για να πιούν , ώστε να συνδεθούν με την μνήμη του Σύμπαντος .  

Δεν υπάρχουν σχόλια: