Translate

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΟΡΥΚΤΑ ΕΛΙΞΙΡΙΑ



1.      Τάλκης
2.      Γύψος
3.      Ασβεστίτης
4.      Φθορίτης
5.      Απατίτης
6.      Ορθόκλαστο
7.      Χαλαζίας
8.      Τοπάζι
9.      Κορούνδιο
10.    Διαμάντι

gemma = πολύτιμοι λίθοι
Η κατά Mohs κλίμακα σκληρότητας . Το κάθε ένα χαράζει αυτά που προηγούνται στην κλίμακα.Το νύχι έχει σκληρότητα 2,5 . Αν ο κρύσταλλος χαράζεται απο ένα μαχαιράκι έχει σκληρότητα περίπου 5,5. Το γυαλί  έιναι άμορφο μή κρυσταλλικό μάγμα διοξειδίου του πυριτίου SiO2 και έχει σκληρότητα 6,5 , κάτω από τον χαλαζία που έχει σκληρότητα 7. Κοσμήματα που έχουν σκληρότητα κάτω απο 7 , ειναι βέβαιο οτι με τον χρόνο θα φθείρονται και θα γίνουν ξανά σκόνη .

Αλλη φυσική ιδιότητα των κρυστάλλων ειναι η πυκνότητα .
Πυκνότητα = μάζα / μονάδα όγκου = gr / cm³
Μονάδα αναλογίας του χρυσού μέσα σε μεταλλικά κράματα. Το καθαρό χρυσάφι είναι 24 καρατίων. Όταν το χρυσάφι είναι π.χ. 18 καρατίων, εννοούμε πως μέσα στο κράμα τα 18/24 είναι χρυσάφι. Καράτι ονομάζεται και η μονάδα βάρους των πολύτιμων λίθων. Ένα κ. αντιστοιχεί με το 1/5 του γραμμαρίου, εκτός από την Αγγλία, όπου το καράτι των διαμαντιών αντιστοιχεί με 0,2055 γραμμάρια.

Αλλες ιδιότητες των κρυστάλλων ειναι ο σχισμός και ο θραυσμός
Οι οπτικές ιδιότητες  , η δράση του φωτός όταν περνά μέσα απο τους κρυστάλους .
Η διαφάνεια , η ανάκλαση,  η διάθλαση , η περίθλαση του φωτός..
Τα φαινόμενα της φωταύγειας , φθορισμός και φωσφορισμός.
Ο μαγνητισμός , ο ηλεκτρισμός , ο πιεζοηλεκτρισμός , η ραδιενέργεια.

Ελιξίριο , απο την Αραβική el eksir , που σημαίνει ο λίθος της γνώσης, ειναι απεσταγμένο νερό ή πηγαίο νερό ή απόσταγμα σταφυλιού (κονιάκ)  , όπου βυθίζεται ο ενεργοποιημένος ορυκτός κρύσταλλος  για δύο ώρες .  Το νερό αυτό λέγεται ελιξίριο και ειναι έτοιμο προς χρήση , με τις ιδιότητες του κρυστάλλου πλέον .
Το ενεργοποιημένο νερό , ως ελιξίριο πλέον , μπορεί να ληφθεί απο το στόμα  με σταγόνες , να ρίξουμε μερικές σταγόνες στο μπάνιο , και να κάνουμε επάλειψη  εξωτερικά στο σώμα.

Ο ορυκτός κρύσταλλος για να ειναι ενεργοποιηθεί δηλαδή να γίνει κατάλληλος προς χρήση ,  πρέπει να είναι καθαρός και φορτισμένος
Καθαρός σημαίνει , εξωτερικά , εσωτερικά και ενεργοποιημένος.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Τον κρύσταλλο τον πλένουμε με καθαρό νερό , χωρίς απορυπαντικό και σαπούνι και τον στεγνώνουμε με ένα βαμβακερό πανί απαλά . Δεν πρέπει να έχει πάνω του κανένα  ξένο υλικό , χαρτί , χώμα , τρίχα κλπ . Αν είναι ορυκτό αλάτι , κρύσταλλος και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί νερό ,τότε χρησιμοποιούμε ένα μαλακό βουρτσάκι μόνο . πχ το βουρτσάκι που καθαρίζαμε τους δίσκους βινυλίου .
Εσωτερικά καθαρός κρύσταλλος ειναι ο διαφανής .

Ενεργοποίηση των κρυστάλλων . Ο κρύσταλλος  κατ΄ αρχήν  επηρεάζεται απο τον περιβάλλοντα χώρο , αν ειναι μολυσμένος ο αέρας και το έδαφος που τον περιβάλλει. Οταν έρχεται σε επαφή μέ άλλους ανθρώπους , εκτός απο αυτόν που τον χρησιμοποιεί  , μεταβάλλει τις κραδασμικές του ιδιότητες . Ακόμη και η σκέψη τρίτου ειναι δυνατόν να τροποποιήσει τις ιδιότητες του κρυστάλλου .
Ο κρύσταλλος καθαρίζεται και ενισχύεται απο τον ΗΛΙΟ , εκτός απο τα φωτο ευαίσθητα ορυκτά , που θέλουν άλλο τρόπο ενεργοποίησης . Τέτοια ορυκτά ειναι το τιρκουάζ , ο αμέθυστος , το ζιρκόνιο κλπ , που ξεθωριάζουν στην πολύωρη έκθεσή τους στον ήλιο.

Η ενεργοποίηση επιτυγχάνεται με μερικές ώρες έκθεσης στον ήλιο αλλά το καλύτερο ειναι μία ή δύο βδομάδες . Το βράδυ όμως πρέπει να αποσύρονται γιατί η σελήνη και τα αστέρια έχουν άλλο είδους κραδασμούς .
Βέβαια μερικά ορυκτά ειναι δυνατόν να ενισχύονται και το βράδυ , όπως ο χαλαζίας , ο τουρμαλίνης , το βηρύλλιο , το κορούνδιο , ο αχάτης κλπ.
Ο Χαλαζίας δε  ενεργοποιείται καλύτερα υπο το φώς της Σελήνης.
Δεύτερος τρόπος ενεργοποίησης των ορυκτών ειναι το αλάτι και το θαλασσινό νερό.
Περιβάλλουμε το ορυκτό που θέλουμε να ενεργοποιήσουμε σε δοχείο μεταλλικό ή πήλινο για μία βδομάδα
Τρίτος  και ο καλύτερος τρόπος ενεργοποίησης ειναι η σκόνη κουάρτς (χαλαζίας).  Ο χαλαζίας ειναι ένας κρύσταλλος που αυτο καθαρίζεται , απορροφά την ραδιενέργεια και άλλες βαριές ακτινοβολίες και τις αδρανοποιεί .
Ειδικά σε όσους εργάζονται πολλές ώρες στους υπολογιστές ειναι άκρως απαραίτητος .
Για να καθαρίσει τελείως ο κρύσταλλος απαραίτητο ειναι τοποθετηθεί απο μία έως δύο ώρες κάτω απο την ΠΥΡΑΜΙΔΑ . Εχει παρατηρηθεί αρχαιόθεν ότι στην πυραμίδα τα τρόφιμα διατηρούνται φρέσκα . Επίσης όποιος διαμένει εντός της πυραμίδας αισθάνεται μία ευεξία και οι πονοκέφαλοι εξαφανίζονται . Ως εκ τούτου έχει παρατηρηθεί σήμερα πολλές κατοικίες να έχουν το σχήμα της πυραμίδος .
Ο κρύσταλλος πρέπει να τοποθετεθεί σε πυραμίδα απο υλικό τουλάχιστο χαλκού βάσης 30 – 35 εκατοστά και γωνίας 62 º .  ( Ανώτερη της χάλκινης , Αργυρή και η Χρυσή) . Η πυραμίδα ειναι κούφια εσωτερικά και εδράζεται σε απομαγνητισμένο καουτσούκ . Η διαγώνιος της βάσης πρέπει να ειναι  απο Βορρά προς Νότο για να ευθυγραμμίζεται η πυραμίδα με τον μαγνητικό πόλο της γής . Τοποθετούμε στις γωνίες  της βάσης οβελίσκους χαλαζία , ενώ στο μέσον κάθε πλευράς τοποθετούμε ένα  μαγνητάκι , σύνολο 4 μαγνήτες .

Σήμερα , λόγω τεχνολογίας για την ενίσχυση των ορυκτών χρησιμοποιούνται και λυχνίες υπέρυθρων και υπεριωδών ακτίνων αλλά και λυχνίες χρώματος μπλέ , κόκκινο και πράσινο .
Ειναι σημαντικό οτι ,  για να έχουν τα ορυκτά την ανάλογη επίδραση πάνω μας βάσει των ιδιοτήτων τους πρέπει και εμείς να έχουμε καθαρισθεί και ενεργοποιηθεί ανάλογα. Χρειάζεται νηστεία και όχι  κατάχρηση αλκοόλ , τουλάχιστον 24ωρη πριν την χρήση των κρυστάλλων και μπάνια με θαλασσινό αλάτι .

Τα ορυκτοί κρύσταλλοι  που θα χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή των ελιξιρίων πρέπει να ειναι φυσικοί και όχι τεχνικοί , μαζί με το πέτρωμά τους .Να ειναι άκοποι και αγυάλιστοι . Τα υλικά για την παρασκευή των ελιξιρίων πρέπει να ειναι γυάλινα χωρίς σχέδια και γραμμώσεις  . Ολα τα γυάλινα μέρη βρασμένα και καθαρισμένα με μαλακό πανί. Τα μπουκαλάκια χρώματος μπλέ , με γυάλινο πώμα .
Φυλλάσονται σε σκοτεινά μέρη , σε θερμοκρασία δωματίου και τα μπουκαλάκια σε απόσταση μεταξύ τους και για κανένα λόγο δεν δονούνται . Οχι θορύβους , όχι οσμές , όχι πλαστικά , όχι αλουμίνιο . Ναι στον χαλαζία στον χώρο . Ναί στην θετική σκέψη κατά την διάρκεια της παρασκευής.

Η διαφορά με τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα  ειναι οτι τα ομοιοπαθητικά περιέχουν την ουσία  των ορυκτών ,  ενώ τα ελιξίρια περιέχουν τις δονήσεις των ορυκτών . Το κοινό στοιχείο και των δύο ειναι η δυναμοποίηση .
 NAME
ΟΝΟΜΑ
ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ
ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ

AGATE
ΑΧΑΤΗΣ
7
2,6

AMBER
ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙ
2,5
1,1

ANHYDRITE
ΑΝΥΔΡΙΤΗΣ
3,5
3

ASPHALT
ΑΣΦΑΛΤΟΣ
2
1,2

BERYL
ΒΗΡΥΛΛΟΣ
8
2,8

COPPER
ΧΑΛΚΟΣ
3
8,9

CORAL
ΚΟΡΑΛΛΙ
3


CUPRITE
ΚΥΠΡΙΤΗΣ
4
6,1

DIAMOND
ΔΙΑΜΑΝΤΙ
10
3,52

EMERALD
ΣΜΑΡΑΓΔΙ
7,5- 8
2,8

FLURITE
ΦΘΟΡΙΤΗΣ
4
3,2

GOLD
ΧΡΥΣΟΣ
3
19,32

GRANITE
ΓΡΑΝΙΤΗΣ



GRAPHITE
ΓΡΑΦΙΤΗΣ
2
2,3

GYPSUM
ΓΥΨΟΣ
2
2,3

HALITE
ΑΛΑΤΙ
2,5
2,2

HEMATITE
ΑΙΜΑΤΙΤΗΣ
6
5,3

IVORY
ΕΛΑΦΑΝΤΟΔ



JASPER
ΙΑΣΠΙΣ
7
2,6

LAPISLAZOU
ΛΑΖΟΥΛΙ
6
2,4

LIMESTONE
ΑΣΒΕΣΤΟΛΙΘΟΣ



MAGNESITE
ΜΑΓΝΗΣΙΤΗΣ
4,5
3,2

MAGNITITE
ΜΑΓΝΗΤΙΤΗΣ
6,5
5,2

MALACHITE
ΜΑΛΑΧΙΤΗΣ
4
4

MARBLE
ΜΑΡΜΑΡΟ



MOONSTONE
ΣΕΛΗΝΟΛΙΘΟΣ
6
2,6

NEPHRITE
ΝΕΦΡΙΤΗΣ
6
3,4

OBSIDIAN
ΟΨΙΔΙΑΝΟΣ
5
2,3

ONYX
ΟΝΥΧΑΣ



OPAL
ΟΠΑΛΙΟΣ
6,5
2,3

PLATINUM
ΠΛΑΤΙΝΑ
4,5
22

PYRITE
ΠΥΡΙΤΗΣ
6,5
5,2

QUAR.CRYSTAL
ΧΑΛΑΖΙΑΣ
7
2,65

QUAR.AMETHYST
ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ



RUBI
ΡΟΥΜΠΙΝΙ
9
4,1

SAPHIRE
ΖΑΦΕΙΡΙ
9
4,1

SILVER
ΑΣΗΜΙ-ΑΡΓΥΡΟ
3
11

SULFUR
ΘΕΙΑΦΙ
2,5
2,1

TOPAZ
ΤΟΠΑΖΙ
8
3,6

TOURMALINE
ΤΟΥΡΜΑΛΙΝΗ
7,5
3,2

TURQUOISE
ΤΙΡΚΟΥΑΖ
6
2,8

ZIRCON
ΖΙΡΚΟΝΙΟ
7,5
4,7




Κρύσταλλος = κρύος + στέλλομαι(στερεοποιούμαι)
Ημι πολύτιμος λίθος = ο χαλαζίας με σκληρότητα 7 ειναι η οροφή και πυκνότητα έως 10
Πολύτιμος λίθος = Απο 7 και άνω σκληρότητα θεωρούνται πολύτιμοι λίθοι είτε πυκνότητα απο 11 και άνω .(ασήμι)
Τα πλέον πολύτιμα ορυκτά
Το διαμάντι με σκληρότητα 10 , χωρίς σημαντική πυκνότητα
Η πλατίνα με πυκνότητα 22 , χωρίς σημαντική σκληρότητα
Ο χρυσός με πυκνότητα 19,32 , χωρίς σημαντική σκληρότητα .

ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ
Ο Edgar Cayce σχετικά με την Ατλαντίδα μας πληροφορεί οτι στον κεντρικό ναό του Ποσειδώνος υπήρχε κρύσταλλος με το όνομα Φλογόλιθος ως κεντρικός σταθμός ενέργειας .
Ενας ιερός λίθος με ψυχή.
Ο κρύσταλλος δέσμευε τις ακτίνες του ήλιου μέσα απο τα πρίσματα του και εδύνατο να μεταφέρει την ενέργειά του  σε οποιαδήποτε σημείο , με ορατές ακτίνες  , όπως τα ραδιοφωνικά κύματα . Υσχυρίζεται δε οτι ο λόγος της καταστροφής της Ατλαντίδας ήταν και η κακή χρήση της ενέργειας και των ακτίνων αυτών .
Τι είδους κρύσταλλος ήταν αυτός ;
Γύρω στα μέσα του προηγουμένου αιώνα ένας αστρονόμος κοιτώντας επίμονα και πολλή ώρα  τον Σείριο , διαπίστωσε κάτι υπήρχε κοντά που δεν τον άφηνε σε ησυχία. Τρεμόπαιζε και ταλαντευόταν απο μία άγνωστη δύναμη , που έμενε αόρατη. Η μόνη εξήγηση που μπορούσε να δωθεί ήταν ότι υπήρχε ένα πολύ βαρύ και πυκνό άστρο που περιστρεφόταν γύρω απο τον Σείριο και προκαλούσε την ταλάντωση . Αργότερα και επιστημονικά πλέον ανακάλυψαν το άστρο που περιστρεφόταν γύρω απο τον Σείριο σαν δαίμονας που διαρκούσε 50 χρόνια .Οι επιστήμονες τον ονόμασαν Συνοδό και επι πλέον διαπίστωσαν ότι ήταν ένας λευκός νάνος.Τα μικρά αυτά άστρα έχουν μία ασυνήθηστη δύναμη . Δεν εκπέμπουν πολύ φώς , αλλά έχουν αφάνταστα ισχυρή βαρύτητα . Το δυναμικό πεδίο που δημιουργεί ένας λευκός νάνος , βάσει της θεωρίας της επιστήμης ειναι κατανοητό ως μαύρες τρύπες. Συμπιεσμένη και υπέρπυκνη ύλη με ιδιότητες που πλησιάζουν εκείνης της αντι ύλης. Αν και ο μικρός Συνοδός του Σείριου δεν έχει το συνηθισμένο βάρος ενός άστρου. Στο εσωτερικό του Συνοδού ύλη έχει συντριβεί σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να κατανοηθεί με τα γνωστά μέσα .
Στις παραδόσεις των Ντόγκον ένα κομμάτι απο τον Συνοδό αποκολλήθηκε και με κάποιο τρόπο  έφτασε στην γή . Σημειωτέον οι Ντόγκον βάσει της θεωρίας του Ρόμπερτ Τέμπλ ειναι Ατλάντιοι . Μινύες βέβαια οι Ατλαντες , κατά την Αργοναυτική εκστρατεία δημιούργσαν ως αποικία την Λέσβο . Η Λέσβος δημιούργησε ως αποικία την Τροία και την Λιβύη . Απο την Λιβύη ένα μέρος λαού πέρασε την Σαχάρα νότια . Αυτή ειναι η σημερινή φυλή των Ντόγκον , με παραδόσεις απο τον Σείριο .

ΗΣΙΟΔΟΣ
Αναφορά στον Αδάμαντα
Ο Ουρανός και η Γαία έκαναν πολλούς απογόνους: τους Τιτάνες, τρεις Κύκλωπες και τρεις Εκατόγχειρες. Επειδή μισούσε τα παιδιά του τα έχωσε στα Τάρταρα, βαθιά στα έγκατα της γης. Αν και αυτή η κακή πράξη τον γέμιζε με ευχαρίστηση, η Γαία θύμωνε τόσο πολύ, που κάποια στιγμή ανάβλυσε ατσάλινο αδάμαντα, και το έδωσε στα παιδιά της να φτιάξουνε ένα τεράστιο δρεπάνι και να πολεμήσουν τον κακό πατέρα τους. Όμως κανείς δεν είχε το κουράγιο να κάνει αυτό το έγκλημα. Μόνο ο Κρόνος, ένας από τους Τιτάνες δεν δίστασε. Με την πρώτη ευκαιρία και καθώς ο Ουρανός έπεσε να κοιμηθεί πήρε το δρεπάνι και τον ευνούχισε. Απο τις σταγόνες του αίματος που έπεσαν στην γη γεννήθηκαν οι τρεις Ερινύες, οι Γίγαντες και οι Μηλιάδες Νύμφες, οι δαίμονες της εκδίκησης και της βιαιοπραγίας.

Αδάμ ,  στις Εβραϊκές παραδόσεις και Αδάμας , στα Καβείρια μυστήρια ,  ο πρώτος Ανδρας . Αν κάνουμε την υπόθεση εργασίας οτι ο λίθος των Ατλάντων είχε τις ιδιότητες του Αδάμαντα ,του πολυτιμότερου κρυστάλλου  επί της γής και λόγω της αναφοράς του στην κοσμογονία αξίζει μία αναφορά εκτενέστερη. Πρέπει όμως να πούμε οτι αυτό που έπαθαν οι Ατλάντιοι με την κακή χρήση του κρυστάλλου μας θυμίζει το σήμερα με τους Ιάπωνες . Η  ενέργεια της καρδιάς του πυρινικού αντιδραστήρα ειναι κάτι που υπερβαίνει τις ανθρώπινες δυνάμεις . Δηλαδή ο άνθρωπος κατόρθωσε κάτι που υπήρχε μόνο ως φιλοσοφικό ερώτημα για το θείον . Δηλαδή το θείον να δημιουργήσει κάτι που να τον υπερβαίνει και εν τέλει το δημιούργημα καταστρέψει το θείον . Η καταστροφή του ανθρώπου όπως και των Ατλάντιων φαίνεται αναπόφευκτη για τους ανωτέρω λόγους .
Οι πυραμίδες ,ως συλλέκτες ενέργειας ,  έχουν κατασκευαστεί απο τους επιζήσαντες της Ατλαντίδας για να τους θυμίζουν τους ναούς των . Δύο Ελληνικές λέξεις δεν έχουν ερμηνεία και περαιτέρω ανάλυση ,βάσει του Πλάτωνα . Το πύρ και το ύδωρ .
ΑΔΑΜΑΣ
Στην αρχή της ιστορίας ο άνθρωπος δεν μπορούσε να καταλάβει πώς φτάνουν τα διαμάντια στην επιφάνεια της γης. Γι' αυτό, πίστευαν ότι έπεφταν από τα αστέρια ή ότι τα δημιουργούσαν οι θεοί. 

Λίγο αργότερα διαπίστωσαν ότι τα ποτάμια συσσώρευαν τα διαμάντια σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Όμως ακόμα δεν γνώριζαν την πρωτογενή πηγή τους, από πού δηλαδή ξεκινάνε. Πρίν από λίγους μόνο αιώνες ανακάλυψαν το μητρικό πέτρωμα που φέρει τα διαμάντια στη μάζα του, και από το οποίο ξεκινά η διασπορά τους στην επιφάνεια της γης. Δηλαδή, με την επιφανειακή διάβρωση του αναγλύφου της γης μέσω των ποταμιών και των χειμάρρων, τα διαμάντια μπορούν να ταξιδέψουν πολλά χιλιόμετρα μακριά από την πηγή τους, στις κοίτες των ποταμιών, στα δέλτα, στα παράλια και σε πεδιάδες, εκεί όπου αρχικά τα έβρισκε (αλουβιακές αποθέσεις).
Ο αδάμαντας ενισχύει την ενέργεια. Είναι μία από τις λίγες πέτρες που δεν χρειάζονται φόρτιση. Αυξάνει την ενέργεια οποιουδήποτε έρχεται σε επαφή μαζί του και είναι πολύ αποτελεσματικός όταν χρησιμοποιείται με άλλους κρυστάλλους σε θεραπεία, γιατί τονώνει τις δυνάμεις τους. Εντούτοις, μπορεί ν' αυξήσει και την αρνητική ενέργεια. Σε λεπτό επίπεδο, γεμίζει τις «τρύπες» στην αύρα, αναζωογονώντας την.
Σε ψυχολογικό επίπεδο, οι ιδιότητες που ο αδάμαντας προσδίδει συμπεριλαμβάνουν την αφοβία, το αήττητο και το ψυχικό σθένος. Ωστόσο, το ανήλεο φως του αδάμαντα θα τονίσει οτιδήποτε είναι αρνητικό και απαιτεί μεταμόρφωση. Ο αδάμαντας καθαρίζει το συναισθηματικό και νοητικό πόνο, μειώνει το φόβο και φέρνει καινούργιες απαρχές. Είναι μία πολύ δημιουργική πέτρα, ενεργοποιώντας τη φαντασία και την ευρηματικότητα.
Σε πνευματικό επίπεδο, ο αδάμαντας καθαρίζει την αύρα από οτιδήποτε κρύβει το εσωτερικό φως του ανθρώπου, επιτρέποντας στο φως της ψυχής του να λάμψει. Σας υπενθυμίζει τις φιλοδοξίες και τις επιθυμίες της ψυχής σας και βοηθά στην πνευματική εξέλιξη.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο αδάμαντας θεραπεύει το γλαύκωμα, καθαρίζει την όραση και είναι ευεργετικός για τον εγκέφαλο. Γιατρεύει τις αλλεργίες και τις χρόνιες παθήσεις και επαναφέρει την ισορροπία στο μεταβολισμό. Παραδοσιακά, τον χρησιμοποιούσαν ως αντίδοτο για τα δηλητήρια.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
Φορέστε τον δίπλα στο δέρμα, κρατήστε τον ή τοποθετήστε τον στο κατάλληλο μέρος. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός όταν φοριέται ως σκουλαρίκια, κυρίως κατά των εκπομπών των κινητών τηλεφώνων.
===================================================
ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ - ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ

(Συζήτηση με τον ηγούμενο σχετικά με τους πολύτιμους λίθους )
Σήκωσε το χέρι του ο ηγούμενος και άφησε το φώς της ημέρας να φωτίσει ένα υπέροχο δακτυλίδι που φορούσε στον παράμεσο , έμβλημα της εξουσίας του . Το δακτυλιδι άστραψε με όλη την λάμψη ,  των λίθων του .
-          Το αναγνωρίζεις , έτσι δεν ειναι ; μου είπε . Ειναι σύμβολο της εξουσιας μου , μα και του φορτίου μου. Δεν ειναι κόσμημα  ειναι μία λαμπρή επιτομή του Θείου Λόγου , τον οποίο φρουρώ .
Αγγιξε με τα δάκτυλά του την πέτρα , ή μάλλον τον θρίαμβο των διαφόρων λίθων που συνέθεταν εκείνο  το θαυμάσιο αριστούργημα  της ανθρώπινης τέχνης και της Φύσης.
Να ο αμέθυστος , είπε που ειναι ο καθρέπτης της ταπεινοφροσύνης και μας θυμίζει την αθωότητα και τη γλυκήτητα του Αγίου Ματθαίου .
Να ο χαλκηδόνιος , έμβλημα αγάπης , σύμβολο της ευλάβειας του Ιωσήφ και του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.
Να ο ίασπις που εντέλλεται την πίστη και συσχετίζεται με τον Αγιο Πέτρο .
και ο σαρδόνυχας , σημείο μαρτυρίου που μας θυμίζει τον Αγιο Βαρθολομαίο .
Να ο σάπφειρος , η ελπίδα και η περισυλλογή ,  ο λίθος του Αγίου Αντωνίου και του Αγίου Παύλου.
και η βήρυλλος  η ορθή δοξασία , η γνώση και η μακροθυμία , αρετές ίδιες του Αγίου Θωμά.
Πόσο υπέροχη ειναι η γλώσσα των πολυτίμων λίθων .
Θυμάμαι ένα βιβλιο λιτανειών , οπου η κάθε πέτρα περιγραφόταν με στίχους προς τιμήν της Παρθένου.
Εκεί μιλούσε για το δακτυλίδι των αρραβώνων Της σαν συμβολικό ποίημα που έλαμπε απο υπέρτατες αλήθειες οι οποίες καταδεικνύονταν στη γλώσσα της χάραξης των λίθων , που το κοσμούσαν.
Ο ίασπις για την πίστη, ο χαλκηδόνιος για την αγάπη , το σμαράγδι για την  αγνότητα,ο σαρδόνυχας για την γαλήνη της παρθενικής ζωής,το ρουμπίνι για την καρδιά που ματώνει στον Κρανίου Τόπο,ο χρυσόλιθος για  να θυμίζει με το πολύπλοκο σπινθηροβόλημα του την θαυμαστή ποικιλία των θαυμάτων της Μαρίας , ο υάκινθος για την ευσπλαχνία , ο αμέθυστος , με την ανάμειξη του ρόδινου και του γαλανού,για την αγάπη του Θεού... Μα μέσα στο δέσιμο υπήρχαν και άλλες ουσίες , όχι λιγότερο εύγλωττες , όπως το κρύσταλλο , επίκληση στην καθαρότητα της ψυχής και του σώματος, το λιγύριο που μοιάζει με κεχριμπάρι , σύμβολο της εγκράτειας, και ο μαγνητικός λίθος που έλκει το σίδηρο , έτσι όπως  η Παρθένος αγγίζει τις χορδές των καρδιών που μετανοούν με το δοξάρι της καλοσύνης Της. Ειναι όλες ουσίες που , όπως βλέπετε στολίζουν έστω σε ελάχιστο και ταπεινότατο μέτρο , και το δικό μου κόσμημα.
- Θαυμαστή γλώσσα , έτσι δεν ειναι ;
Ακόμη , άλλοι πατέρες δίνουν άλλη σημασία στις πέτρες , για τον πάπα Ιννοκέντιο Γ΄ ,το ρουμπίνι  αγγέλει την ηρεμία , και την υπομονή και ο γρανάτης την αγάπη . Για τον Αγιο Βρούνο ο ακουαμαρίνης συγκεντρώνει την θεολογική σοφία μέσα στην αρετή των καθαρότητων   λάμψεών του . Ο κάλλαϊς σημαίνει την χαρά , ο σαρδόνυχας επικαλείται τα Σεραφείμ  , το τοπάζιο τα Χειρωβείμ , ο ίασπις τους θρόνους , ο χρυσόλιθος τις εξουσίες , ο σάπφειρος τις αρετές ,ο όνυχας τις δυνάμεις, η βήρρυλλος τις κυριότητες , το ρουμπίνι τους αρχαγγέλους,και το σμαράγδι τους αγγέλους .
Η γλώσσα των πετραδιών ειναι πολύμορφη , το καθένα τους εκφράζει ποικίλες αλήθειες , ανάλογα με την έννοια της επιλεχθείσας αναγνώσεως και του πλαισίου όπου εμφανίζεται .
-Και ποιός αποφασίζει ποιό ειναι το επίπεδο της ερμηνείας και το ορθό περιεχόμενο;
- Ειναι η εξουσία , ο πιό ασφαλής σχολιαστής, μεταξύ όλων , ο περισσότερο περιβεβλημένος με κύρος , και επομένως με αγιότητα . Διαφορετικά πως θα ήταν δυνατόν να ερμηνεύσουμε τα πολύμορφα σημεία που ο κόσμος θέτει κάτω απο τα αμαρτωλά μας μάτια ;   Πως να αποφύγουμε τις ασάφειες στις οποίες μας παρασύρει ο δαίμονας ;  
Πρόσεξε, ειναι αξιοσημείωτον οτι ο Διάβολος απεχθάνεται την γλώσσα των πετραδιών , όπως μαρτυρεί η Αγία Ιλδεγάρδη . Το ρυπαρό κτήνος βλέπει σε αυτήν την γλώσσα , ένα μήνυμα , που φωτίζεται απο ποικίλλες έννοιες ή επίπεδα γνώσης , και θα ήθελε να την καταστρέψει γιατί αυτός , ο εχθρός, αντιλαμβάνεται μέσα στην λάμψη των πετραδιών , την ηχώ των θαυμάτων που κατείχε πριν απο την πτώση και καταλαβαίνει οτι η ακτινοβολία αυτή προέρχεται απο  την φωτιά, που ειναι το μαρτύριό του .
=============================================
Η Ιστορία των Πολύτιμων και Ημιπολύτιμων Λίθων:
Είναι γνωστό από τις αρχαιολογικές ανασκαφές ότι το ενδιαφέρον για τους πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους χρονολογείται από την Μεσολιθική Εποχή.  Γινόταν εξόρηξη κι επεξεργασία στην Κεντρική και Ανατολική Ασία, Μεσοποταμία, Βαβυλώνα, Αίγυπτο και Κεντρική Αμερική.  Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Αρχαίοι Έλληνες, Ρωμαίοι και Βυζαντινοί θαύμαζαν τους πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους και γνώριζαν πολλά για αυτούς.  Το ενδιαφέρον αυξήθηκε σημαντικά με την άνθηση του εμπορίου κατά τον 15ο και 16ο αιώνα.  Η σύνδεσή τους με σύμβολα αστρολογίας και η πίστη για τις υπερφυσικές τους δυνάμεις έκαναν τους λίθους αγαπητούς στον κόσμο.  Το ενδιαφέρον μεγιστοποιήθηκε κατά τον 18ο και 19ο αιώνα όταν πολλά νέα κοιτάσματα και νέες πέτρες ανακαλύφθηκαν.
Αστρολογία και Θεραπευτηκές Ιδιότητες των Πολύτιμων και Ημιπολύτιμων Λίθων:
Εκτός από την ομορφία τους, οι πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι έγιναν αντικείμενα λατρείας κατά τους προϊστορικούς χρόνους.
  Αργότερα οι αστρολόγοι χρησιμποποίησαν πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους με σύμβολα ζωδίων ή άλλους αστρικούς ή πλανητικούς συνδυασμούς.
Οι ασυνήθιστες φυσικές ιδιότητες ορισμένων λίθων, όπως η ηλεκτρική αγωγιμότητα ή ο μαγνητισμός είχαν σαν αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς.
  Η θεραπεία με λίθους γίνεται βάζοντας απλά τους λίθους πάνω στο σώμα ή σε σηματνικά ενεργειακά κέντρα του ανθρώπινου σώματος, τα λεγόμενα chakra.  Κάθε λίθος, που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς χρειάζεται να αποφορίζεται από καιρό σε καιρό.  Ο λίθος συνήθως αποφορτίζεται σε τρεχούμενο νερό και επαναφορτίζεται με το φως του ήλιου.

ΖΩΔΙΑ & ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ:
ΚΡΙΟΣ: Στον Κριό ταιριάζει το κόκκινο κοράλι, ο γρανάτης, ο αμέθυστος, το σμαράγδι, το ζαφείρι, το διαμάντι και το ρουμπίνι.
ΤΑΥΡΟΣ: Ο Ταύρος εκπροσωπείται από το διαμάντι, το ζαφείρι, το σμαράγδι, τον οψιδιανό, τον χαλκηδόνιο, το χρυσοπράσιο, τον αμέθυστο, το ροζ χαλαζία και τον αχάτη.
ΔΙΔΥΜΟΙ: Στους Διδύμους ταιριάζει το μαργαριτάρι, το σμαράγδι, το ζαφείρι, ο χρυσοβήρυλλος, το ηλιοτρόπιο, ο αχάτης, η ακουαμαρίνα, και ο ίασπις.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ: Η πολύτιμη πέτρα του Καρκίνου είναι το μαργαριτάρι, αλλά και το σμαράγδι, το διαμάντι, ο όνυχας και το ρουμπίνι.
ΛΕΩΝ: Ο Λέοντας εκπροσωπείται από το ρουμπίνι, το σμαράγδι, το διαμάντι, το κορνεόλιο, το ηλιόδωρο και τον όνυχα.
ΠΑΡΘΕΝΟΣ: Χαρακτηριστικός πολύτιμος λίθος για τον παρθένο είναι το σμαράγδι, ο ίασπις, το τοπάζι, ο κίτρινος αχάτης, ο χρυσόλιθος και τα μαργαριτάρια.
ΖΥΓΟΣ: Η πολύτιμη πέτρα του Ζυγού είναι το διαμάντι, αλλά και το σμαράγδι, το καρνεόλιο, το οπάλιο, η ακουαμαρίνα και το ρουμπίνι.
ΣΚΟΡΠΙΟΣ: Στον Σκορπιό ταιριάζει το κόκκινο κοράλι, ο μαλαχίτης, το ρουμπίνι, το τοπάζι, ο βήρυλος, και ο αμέθυστος.
ΤΟΞΟΤΗΣ: Ο Τοξότης εκπροσωπείται από το κίτρινο ζαφείρι, τον βήρυλο, το ρουμπίνι, το ζιρκόνιο, το τυρκουάζ και το τοπάζι.
ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ: Ο πολύτιμος λίθος του Αιγόκερου είναι το μπλε ζαφείρι, αλλά τον εκφράζουν και το ρουμπίνι, ο όνυχας, το οπάλιο, ο γρανάτης και ο ροζ χαλαζίας.
ΥΔΡΟΧΟΟΣ: Ο Υδροχόος αντιπροσωπεύεται από το μπλε ζαφείρι, το τοπάζι, το χρυσοπράσιο, τον αμέθυστο, τον όνυχα, το ζιρκόνιο και το γρανάτη.
ΙΧΘΕΙΣ: Ο πολύτιμος λίθος που αντιπροσωπεύει τους Ιχθείς είναι το κίτρινο ζαφείρι, ο ίασπις, η τουρμαλίνη, το τοπάζι, η ακουαμαρίνα, το τυρκουάζ και τα κοράλια.


Διαμάντι: Προέρχεται από την Ελληνική λέξη αδάμας.Χρώμα: άχρωμο, γκρι, ανοιχτό μπλε, ανοιχτό ροζ, ανοιχτό πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, ανοιχτό μωβ, καφέ ως μαύρο και σπανιώτερα κόκκινο
Σκληρότητα: 10, εύθραυστο
Τα πρώτα διαμάντια ήρθαν στην Ευρώπη τον 6ο και 5ο αιώνα π.Χ.
  Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου έχει ένα ορειχάλκινο ελληνικό γλυπτό του 5ου αιώνα με ακατέργαστα διαμάντια.  Μέχρι τον 18ο αιώνα τα περισσότερα διαμάντια ερχόνταν από την Ινδία.  Το 1714 ανακαλύφθηκαν διαμάντια στη Βραζιλία κι αργότερα στην Νότιο Αφρική.  Τα διαμάντια συνδέονται με πολλούς μύθους και τους αποδίδονται μαγικές δυνάμεις. 
Τα διαμάντια αποτελούσαν σύμβολο πλούτου και βρίσκονται στα περισσότερα στέμματα και μουσειακές συλλογές.
Ενεργειακό κέντρο είναι η βάση του σώματος και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι η ενίσχυση του ουροποιητικού συστήματος και η θεραπεία ασθενειών του στομάχου, των εντέρων και της επιληψίας.
ΠΟΙΛΙΚΙΑ ΚΟΥΡΟΥΝΔΙΟΥ: ζαφείρι, ρουμπίνι
Σκληρότητα: 9, εύθραυστο

Ζαφείρι: Προέρχεται από την Ελληνική λέξη σάπφειρος.
Χρώμα: διάφορες αποχρώσεις του μπλε, μωβ, μπλε-μωβ, πράσινο, κίτρινο, άχρωμο (λευκό ζαφείρι), πορτοκαλί, ροζ-πορτοκαλί (ποικιλία Παντπαράντσα)
Η ομορφία του ζαφειριού και οι εξαιρετικές του ιδιότητες κέντρισαν το ενδιαφέρον του ανθρώπου από τους πρώτους ιστορικούς χρόνους.
  Στο παρελθόν οι περισσότεροι από τους μπλε πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους θεωρούνταν ζαφείρια.  Μόνο το 19ο αιώνα το ζαφείρι και το ρουμπίνι αναγνωρίζονταν ως ποικιλίες κορουνδίου.  Σύμβολο του πλούτου το ζαφείρι πιστεύονταν ότι ανακουφίζει από τον πόνο, προστατεύει από τις φιλονικείες και φέρνει δύναμη, τιμή και αθανασία στον ιδιοκτήτη του. 
Κατά τον Μεσαίωνα, γνωστό σαν «Λίθος του Επισκόπου», το ζαφείρι αντιπροσώπευε τον ουρανό και τις πνευματικές αξίες.
Ενεργειακό κέντρο είναι ο λαιμός και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι μειώνει την πίεση του αίματος.

Ρουμπίνι: Προέρχεται από τη Λατινική λέξη rubeus που σημαίνει κόκκινο.
Χρώμα: κόκκινο με δευτερογενείς αποχρώσεις, που τροποποιούν το χρώμα του
Αυτός ο λίθος με το έντονο κόκκινο χρώμα έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από την αρχαιότητα.
  Οι παλαιότερες γραπτές αναφορές περιγράφουν ορυχείο ρουμπινιών στη Μπούρμα.  Ακολουθώντας τους δρόμους του εμπορίου τα ρουμίνια έφτασαν στις Βασιλικές Αυλές και τους Ναούς της Αρχαίας Αιγύπτου και της Ελλάδας.  Το ρουμπίνι ήταν πολύ αγαπητό στους Ρωμαίους, όπου το επεξεργάζονταν σε σχήμα οβάλ, ενώ τα μεγάλα και εξαιρετικά ρουμπίνια είχαν τα δικά τους ονόματα.  Το ρομπίνι πίστευαν ότι δυνάμωνε την καρδιά και επανέφερε ζωτικότητα στους ανθρώπους.  Κατά την αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα θεωρούσαν ότι είχε μαγικές ικανότητες. 
Ακόμη πίστευαν ότι προστάτευε τους πιστούς από το σατανά και την πανώλη.
Ενεργειακό κέντρο είναι η βάση του σώματος και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι δυναμώνει την καρδιά κι ενισχύει το κυκλοφορικό σύστημα.
  Χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία της απώλιας μνήμης και προβλημάτων της όρασης.

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΧΡΥΣΟΒΗΡΥΛΟΥ: αλεξανδρίτης, χρυσοβήρυλος
Σκληρότητα: 8,5 εύθραυστο

Αλεξανδρίτης: Προέρχεται από το όνομα του Τσάρου Αλεξάνδρου ΙΙ.
Χρώμα: βαθύ πράσινο ως σμαραγδοπράσινο στο φως της ημέρας, μωβ-κόκκινο στο τεχνητό φως
Ανακαλύφθηκε στα Ουράλια όρη το 1834 και αποτελεί την πολυτιμότερη ποικιλία χρυσοβήρυλου.
  Σύμφωνα με την παράδοση ο αλεξανδρίτης γινόταν σμαράγδι κατά τη δάρκεια της μέρας και αμέθυστος κατά τη διάρκεια της νύχτας. 
Το φαινόμενο αυτό ονομάσθηκε το «φαινόμενο του αλεξανδρίτη» και θεωρείτο ότι συμβόλιζε τη ζωή με τις μεταμορφώσεις της.
Ενεργειακό κέντρο είναι η καρδιά και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι ρυθμίζει τον σχηματισμό του αίματος.
  Καθαρίζει κι ενισχύει τις φλέβες και τις αρτηρίες.

Χρυσοβήρυλος: Προέρχεται από την Ελληνικές λέξεις χρυσός και βήρυλος.
Χρώμα: άχρωμο, κίτρινο, χρυσοκίτρινο, πράσινο, καφέ
Στο παρελθόν η χρυσοβήρυλος θεωρείτο απλή βήρυλος και χρησιμοποιείτο στη δημιουργία κοσμημάτων.
 
Η ποικιλία κυμοφανής ήταν περιζήτητη.
Ενεργειακό κέντρο είναι η καρδιά και ο αφαλός και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι έχει ισχυρές κατασταλτικές ιδιότητες.
  Οι κίτρινες ποικιλίες χρησιμοποιούντο για την θεραπεία των σπασμών του στομάχου.


Σπινέλιος: Προέρχεται από τη Λατινική λέξη spinella, spina που σημαίνει αγκάθι, γιατί οι κρύσταλλοί του μοιάζουν με αγκάθι.
Χρώμα: άχρωμο, κίτρινο, πράσινο, μπλε, κόκκινο, μωβ, ροζ, καφέ και μαύρο
Σκληρότητα: 8, εύθραυστο
Όλοι οι λίθοι που είχαν κόκκινο χρώμα ονομάζονταν αρχικά
carbunculi, συμπεριλαμβανομένου και του σπινέλιου που έλαβε αυτό το όνομα αργότερα. Δημοφιλής λίθος, όπου υπάρχει σε πολλά παλαιά κοσμήματα. 
Ο λίθος που βρίσκεται στο Βρετανικό στέμμα εκλαμβάνονταν ως ρουμπίνι, αλλά τελικά είναι σπινέλιος.
Ενεργειακό κέντρο είναι η βάση του σώματος και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος.
  Χρησιμποποιείται για τη θεραπεία της αναιμίας και της διανοητικής κατάθλιψης.

Τοπάζι: Προέρχεται από το νησί Topazos που βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα.
Χρώμα: άχρωμο, κίτρινο, χρυσοκίτρινο, ροζ, μπλε, κοκκινοπορτοκαλί, μωβ, ανοιχτό πράσινο, καφέ και πολύχρωμο
Σκληρότητα: 8
Το τοπάζι, που σήμερα αποτελεί ένα περιζήτητο λίθο και ονομάζεται με πολλά διαφορετικά ονόματα ανάλογα με την πηγή προέλευσης, έχει δανείσει στο παρελθόν το όνομά του σε άλλους κίτρινους και πράσινους λίθους.
  Λέγεται ότι ηρεμεί τη φουρτουνιασμένη θάλασσα. 
Προσθέτει στους άντρες σοφία, γενναιότητα και πνευματική καλλιέργια και στις γυναίκες ομορφιά και γονιμότητα.
Ενεργειακό κέντρο είναι ο αφαλός και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι μειώνει την πίεση του αίματος.
  Χρησιμοποιείται για την θεραπεία της αϋπνίας, για την καταπολέμηση της ανορεξίας, των αρθριτικών και ασθενειών του ήπατος.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΒΗΡΥΛΟΥ: ακουαμαρίνα, ηλιώδορο, μοργκανίτης, σμαράγδι
Σκληρότητα: 7,5-8 εκτός από την ακουαμαρίνα που έχει σκληρότητα 2,80

Ακουαμαρίνα: Προέρχεται από τη Λατινικές λέξεις aqua marina που σημαίνουν θαλασσινό νερό.
Χρώμα: ανοιχτό έως βαθύ μπλε κι επίσης πράσινο-μπλε
Από τους πιο δημοφιλής λίθους.
  Θεωρείτο πολύ αξιόλογη κατά το Μεσαίωνα.  Οι πρώτοι φακοί για τα μάτια που κατασκευάστηκαν το 1300 ήταν από ακουαμαρίνα.  Σύμφωνα με τους αστρολόγους του Μεσαίωνα, είχε δύναμη να ηρεμεί τη θάλασσα, να συμβάλει στη διατήρηση της φιλίας και της δικαιοσύνης και να προφυλάσσει τον ιδιοκτήτη της από φασαρίες.  Έλαβε την ονομασία της από τον Boetious de Boodt το 1604. 
Βρίσκεται συχνά υπό τη μορφή μεγάλων κρυστάλλων που έχουν τα δικά τους ονόματα και τη δική τους ιστορία.
Ενεργειακό κέντρο είναι ο λαιμός και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι δυναμώνει την καρδιά.
  Χρησιμοποιείται για την θεραπεία ασθενειών των πνευμόνων, του δέρματος και των νεύρων.

Ηλιόδωρο: Προέρχεται από την Ελληνικές λέξεις ήλιος και δώρο.
Χρώμα: κίτρινο με πράσινη ή μελί χροιά, χρυσοκίτρινο, λεμονοκίτρινο
Από την ανακάλυψή του το 1910, το ηλιόδωρο λόγω του χρώματός του και της μεγάλης αξίας του, είναι περιζήτητο υπό την μορφή επεξεργασμένων λίθων.
Ενεργειακό κέντρο είναι ο αφαλός και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι βοηθάει στην πέψη.

Μοργκανίτης: Προέρχεται από το όνομα του J.P. Morgan.
Χρώμα: ροζ, ροδοκόκκινο, μωβ
Ο μοργκανίτης, που είναι άλλη μία ποικιλία βηρύλου, είναι γνωστός από το 1911.
  Βήρυλος με το ίδιο χρώμα που προέρχεται από τη Ρωσία ονομάζεται Βορομπυεβίτης από τον Ρώσο ορυκτολόγο V.I. Vorobyev
.
Ενεργειακό κέντρο είναι η καρδιά και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι καθαρίζει κι ενισχύει την καρδιά.

Σμαράγδι: Προέρχεται από την Ελληνική λέξη σμάραγδος και η Αγγλική λέξη είναι emerald.
Χρώμα: σμαραγδοπράσινο
Βασίλισσα των πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων, το σμαράγδι ήταν γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων και χρησιμοποιείτο για κοσμήματα, φυλακτά και θρησκευτικά αντικείμενα.
  Μοναδικοί κρύσταλλοι σμαραγδιών υπάρχουν σε συλλογές Μουσείων και θησαυροφυλακίων ανά τον κόσμο.  Σμαράγδια έχουν βρεθεί στους τάφους των Φαραώ στην Αίγυπτο, αλλά και στην Πομπηΐα και το Ερκολάνο, ενώ το σμαράγδι αναφέρεται στη Βίβλο και ανήκει στους Αποστολικούς λίθους. 
Μεγάλος αριθμός σμαραγδιών έχει ανακαλυφθεί στο βυθό της θάλασσας μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης.
Ενεργειακό κέντρο είναι η καρδιά και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι ενισχύει τη μνήμη, ακονίζει τη σκέψη, θεραπεύει από την συγκέντρωση αερίων στην κοιλιά, την καρδιαλγία, τις καούρες στο στομάχι και την αϋπνία.
  Χρησιμοποιείται για την θεραπεία του έλκους του στομάχου, των παθήσεων της χοληδόχου κύστης, του ήπατος, της καρδιάς και των ματιών.


Τουρμαλίνης: Το όνομα αυτό προέρχεται από τη λέξη toramelli σε διάλεκτο της Σρι Λάνκα.
Χρώμα: άχρωμο, ροζ, μπλε, πράσινο, κίτρινο, καφέ, κιτρινοκαφέ, μαύρο, πολύχρωμο
Σκληρότητα: 7-7,5
Ολλανδοί ναυτικοί έφεραν το 1703 τουρμαλίνη από τη Σρι Λάνκα στην Ευρώπη.
  Η ποικιλία ρουμπελίτης χρησιμοποιήθηκε ως ημιπολύτιμος λίθος από τότε.  Λόγω των ηλεκτρικών του ιδιοτήτων ο τουρμαλίνης χρησιμοποιείτο συχνά για μεταφορά ενέργειας.  
Πιστεύετο ότι διεγείρει τις καλλιτεχνικές ικανότητες και σύντομα έγινε πνευματικός λίθος.
Ενεργειακό κέντρο είναι η καρδιά και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι βελτιώνει τη μνήμη και εμποδίζει τη δημιουργία ιλίγγου.

Γρανάτης: Το όνομά του προέρχεται από τη Γαλλική λέξη grenat (pome grenat) που σημαίνει ρόδι, επειδή πίστευαν ότι οι κρύσταλλοί του έμοιαζαν με σπόρους ροδιού.
Χρώμα: κόκκινο, καφεκόκκινο, μωβ-κόκκινο, ροζ, ακόμα μπορεί να είναι πράσινο, κιτρινοπράσινο, μαυροκαφέ, μαύρο, άχρωμο
Σκληρότητα: 6,5-7,5 εύθραυστος
Ο γρανάτης ήταν για πολλά χρόνια ένας περιζήτητος ημιπολύτιμος λίθος.
  Κοσμήματα από γρανάτες είναι γνωστά από την περίοδο των Σκυθών (6ο-4ο αιώνα π.Χ.).  
Ο γρανάτης χρησιμοποιήθηκε εναντίον της μαγείας και πιστεύετο ότι προστάτευε τον ιδιοκτήτη του από τους εχθρούς του καθώς επίσης ότι διεγείρει τη φαντασία και ενδυναμώνει την αγάπη.
Ενεργειακό κέντρο είναι η βάση τους σώματος και οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι ότι αναζωογονεί το αίμα και ρυθμίζει την πιεσή του.
 Θεραπεύει επίσης τα αρθριτικά, τους ρευματισμούς, τις διαλείψεις στη σκέψη και δυναμώνει τη σεξουαλική ικανότητα.

Ζιρκόνιο: Το όνομά του προέρχεται από τη χημική του σύσταση.
Χρώμα: άχρωμο (διαμάντι Ματούρα), κίτρινο (τζάργκον), κόκκινο, πορτοκαλοκόκκινο (υάκινθος), πράσινο, μπλε (αστερόλιθος), καφέ και μαύρο
Σκληρότητα: 6,5-7,5 εύθραυστο
Το ζιρκόνιο αναφέρεται από τον Θεόθραυστο, 3ο αιώνα π.Χ., και ήταν πολύ δημοφιλές τον 15ο-16ο αιώνα.
  Περιζήτητητες είναι οι ποικιλίες τζάργκον και υάκινθος.  Η ποικιλία υάκινθος, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, χρησιμοποιούνταν σαν φυλακτό εναντίον του πόνου και των δηλητηρίων. 
Κατά το Μεσαίωνα θεωρείτο λίθος της σοφίας και προστάτευε τους ανθρώπους από τους εφιάλτες και τα φαντάσματα.
Ενεργειακό κέντρο είναι το μέτωπο και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι ενισχύει την όρεξη, σβήνει τη δίψα και δυναμώνει τα νεύρα.
  Χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία των ασθενειών των πνευμόνων, του ήπατος και του παγκρέατος.

Ιαδεΐτης: Το όνομά του προέρχεται από το αρχαίο Ισπανικό piedra de ijada που σημαίνει νεφρόλιθος.
Χρώμα: πράσινο, πρασινόασπρο, ανοιχτό πράσινο, σμαραγδοπράσινο, γκρι, πρασινόμαυρο
Σκληρότητα: 6,5-7
Εργαλεία από Ιαδεΐτη χρονολογούνται από την νεολιθική εποχή.
  Ήταν γνωστός στους Μάγια και τους Αζτέκους.  Αποτελούσε σύμβολο της κρατικής εξουσίας στην Κίνα, όπου άξιζε περισσότερο κι από το χρυσό κι ονομαζόταν ο λίθος του Αυτικράτορα Yu. 
Χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή θρησκευτικών αντικειμένων και πιστεύετο ότι προστατεύει τους ανθρώπους από τις ατυχίες και την κακή διάθεση.
Ενεργειακό κέντρο είναι η καρδιά και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι εξυψώνει το πνεύμα κι απομακρύνει τους πονοκεφάλους και την αϋπνία.
  Χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία των προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος.

Ολιβίνης ή περίδοτο: Το όνομά του προέρχεται από τη Λατινική λέξη oliva, που σημαίνει ελιά.
Χρώμα: κιτρινοπράσινο, λαδοπράσινο, πρασινόμαυρο, μαυροκαφέ
Σκληρότητα: 6,5-7 εύθραυστος
Ο ολιβίτης ήταν νωστός στους αρχαίους Έλληνες και είχε διάφορα ονόματα, όπως φαγιαλίτης, φορστερίτης, περίδοτο και χρυσόλιθος.
  Αργότερα χρησιμοποιήθηκε σε εκκλησιαστικά κοσμήματα και αντικείμενα. 
Κατά την μπαρόκ εποχή θεωρείτο λίθος των εραστών και πιστεύετο ότι προστάτευε τους ανθρώπους από την κακοτυχία και τους πόνους της καρδιάς.
Ενεργειακό κέντρο είναι η καρδιά και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι βοηθάει στην πέψη και τη λειτουργία της σπλήνας.
  Ρίχνει τον πυρετό, θεραπεύει τη δυσκοιλιότητα και απομακρύνει την μελαγχολία.


ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΧΑΛΑΖΙΑ: αμέθυστος, αχάτης, ίασπις, καπνίας χαλαζίας, καρνεόλιο, κιτρίνης, ορεία κρύσταλλος, ποικιλίες χαλαζία με κινούμενη ανταύγια, ροζ χαλαζίας, χαλαζίας με εγκλείσματα, χαλκηδόνιος, χρυσοπράσιο.
Σκληρότητα: 6-7, εύθραυστα

Αμέθυστος: Η λέξη προέρχεται από το Ελληνικό, α-μέθυστος, που σημαίνει, προστατεύει από την μέθη.
Χρώμα: ανοιχτό ως σκούρο μωβ, μωβ-κόκκινο
Η ομορφότερη από όλες τις ποικιλίες του χαλαζία.
 Ήταν γνωστός στους Αρχαίους Αιγύπτιους, Ετρούσκους και Ρωμαίους. Ο αμέθυστος θεωρείται ως σύμβολο του έρωτα.  Ονομάστηκε «Λίθος του Επισκόπου» και πιστεύετο ότι προστάτευε από τον ιδιοκτήτη από τη μαγεία. 
Επίσης, σύμφωνα με το μύθο, όσοι έπιναν από ποτήρι αμέθυστου δεν μεθούσαν.
Ενεργειακό κέντρο είναι η κορυφή του σώματος και οι θεραπευρικές του ιδιότητες είναι ότι ενισχύει τη θέληση και εξισορροπεί το μεταβολισμό.
 Χρησιμοποιείτο για τη θεραπεία της νευραλγίας και της αϋπνίας.

Αχάτης: Το όνομά του προέρχεται από τον ποταμό Achates της Σικελίας.
Χρώμα: πάντοτε πολύχρωμος, γκρι, γκρι-μπλε, μπλε, πράσινο-μπλε, πρασινωπός, θαλασσί, άσπρος, κρεμ, ανοιχτό ροζ, κοκκινωπό, κοκκινοκαφέ, κιτρινοκαφέ, καφέ, πορτοκαλί, γκρι-μαύρο
Η κατασκευή εργαλείων από αχάτη χρονολογείται γύρω στα 8000 χρόνια.
 
Ο αχάτης από την Ινδία από τα υψίπεδα του Δεκκάν είναι γνωστός από την αρχή της ιστορίας.
Ο αχάτης χρησιμοποιήθηκε από τους Σκύθες και αναφέρεται στον Θεόφραστο.
  Ήταν ο δημοφιλέστερος λίθος στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, όπου χρωματίζετο για να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία γλυπτών καμέος (διάσημη Gemma Augustea στη Βιέννη). 
Φυλακτά από αχάτη πιστεύετο ότι προστάτευαν τους ανθρώπους από τα δηλητήρια ενώ ηρεμούσαν τις θύελλες και τις καταιγίδες.
Ενεργειακό κέντρο είναι η βάση του σώματος και οι θεραπευρικές του ιδιότητες είναι ότι ενισχύει τη σεξουαλικά όργανα, την όραση κι ανακουφίζει τον πόνο.
  Χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία της επιληψίας και της αϋπνίας.

Ίασπις: Ελληνική είναι η ονομασία του.
Χρώμα: Αποχρώσεις του κόκκινου, μωβ-κόκκινο, πράσινο, άσπρο, καφέ.
 
Ο πράσινος ίασπις με κόκκινο στίγματα ονομάζεται ηλιοτρόπιο ή αιματόλιθος
Ο ίασπις που συχνά έχει εγκλείσματα οπαλίου ή χαλαζία χρησιμοποιήθηκε για πολλά χρόνια ως πολύτιμος λίθος. Αποτέλεσε πρώτη ύλη για την κατασκευή όλων των ειδών σφραγιδόλιθων, γλυπτών και άλλων αντικειμένων.
 
Σύμφωνα με παλιούς μύθους ο ίασπις ήταν η μητέρα όλων των λίθων. Πιστεύετο ότι προστάτευε από τον ίλιγγο και τα φαντάσματα.
Ενεργειακό κέντρο είναι η βάση του σώματος και οι θεραπευρικές του ιδιότητες είναι ότι ανοίγει την όρεξη, ενισχύει την λειτουργία του στομάχου, του εντέρου και του ήπατος.
  Περιορίζει την αιμοραγία το σχηματισμό αιμορροΐδων, τους γυναικείους πόνους και τα αρθριτικά.

Καρνεόλιο: Το όνομά του προέρχεται από Λατινική λέξη Cornelian, παραφθορά της λέξης caro, που σημαίνει σάρκα.
Χρώμα: σκούρο κόκκινο, πορτοκαλοκόκκινο, καφεκόκκινο
Το κορνεόλιο εξορύσσετο για περισσότερο από 2000 χρόνια με σκοπό την παραγωγή έγχρωμου στεγανωτικού υλικού, την κατασκευή κοσμημάτων και διακοσμητικών αντικειμένων.
 
Πιστεύετο ότι προστάτευε τους ανθρώπους από τις φιλονικίες, τον πονόδοντο και τις ασθένειες του μυαλού, ενώ ηρεμεί από τον θυμό και φέρνει την ευτυχία.
Ενεργειακό κέντρο είναι το ιερό οστούν και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι σταματά την αιμοραγία, ρίχνει τον πυρετό, διεγείρει τους σεξουαλικούς αδένες, ενισχύει και αναζωογονεί την καρδιά.

Καπνίας χαλαζίας:
Χρώμα: ανοιχτό καφέ, καφέ, καφεμαύρο
Ο καπνίας χαλαζίας χρησιμοποιήθηκε σε κοσμήματα, ως επί το πλείστον σε δακτυλίδια επιφανών ανδρών αλλά και για την κατασκευή διακοσμητικών αντικειμένων.
Ενεργειακό κέντρο είναι τα χέρια και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι απομακρύνει τον πόνο και την κατάθλιψη. Χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία των νευρικών διαταραχών.

Κιτρίνης: Το Αγγλικό όνομα citrine προέρχεται από την Λατινική λέξη citrus, που σημαίνει κίτρο.
Χρώμα: κίτρινο, κιτρινοκαφέ, λεμονοκίτρινο, κιτρινοπορτοκαλί
Κατά το Μεσαίωνα έφτιαχναν κιτρίνη θερμαίνοντας τον αμέθυστο.
Ενεργειακό κέντρο είναι
o αφαλός και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι βοηθάει στην πέψη, την υγιεινή λειτουργία του ήπατος και του παγκρέατος.


Ορεία κρύσταλλος: Το όνομά του προέρχεται από την Ελληνική λέξη «πάγος-κρύσταλλος».
Χρώμα: άχρωμο και μερικές φορές ελαφρώς γαλακτόχρωμο
Γνωστή από τη Μεσολιθική εποχή (12η-8η χιλιετηρίδα π.Χ.) επωλείτο από τους Ρωμαίους ως λιθοποιημένος πάγος.
 Ο Θεόφραστος και ο Πλίνιος την ονόμαζαν κρύσταλλο.  Ο Agricola την ονόμασε quartz (χαλαζίας).  Οι ανατολικοί πολιτισμοί θεωρούσαν το χαλαζία ως πέτρα της υπομονής και της τελειότητας και χρησιμποιήθηκε για τη επούλωση των τραυμάτων στην περιοχή του Θιβέτ.  Σφαίρες από κρυσταλλικό χαλαζία χρησιμοποιούντο στη μαγεία.  Το να πίνει κάποιος από ποτήρι χαλαζία πιστεύετο ότι εμποδίζει τον πονόδοντο. 
Τέλος, η ορεία κρύσταλλος αποτελούσε ένα από τα επτά πολυτιμότερα αγαθά για τους Βουδιστές.
Ενεργειακό κέντρο είναι η κορυφή του σώματος και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι αναζωογονεί το σώμα, εξουδετερώνει την ακτινοβολία και σβήνει τη δίψα.
 Χρησιμοποιείτο επίσης για τη θεραπεία των πόνων του στομάχου και της καρδιάς.

Ποικιλίες χαλαζία με κινούμενη ανταύγια:
Χρώμα: χρυσοκίτρινο, χρυσο-καφέ (μάτι της τίγρης), μπλε-πράσινο, μπλε-γκρι (μάτι γερακιού), κοκκινοκαφέ (μάτι του ταύρου), άσπρο, γκρι, πρασινωπό (μάτι της γάτας)
Χαλαζίες με κινούμενη ανταύγεια ήταν γνωστοί από το 1876 λόγω χρώματος και λάμψης.
  Χρησιμοποιούνταν από τους αγρότες ως φυλακτά.  Το μάτι της τίγρης είχε μεγάλη αξία τον 19ο αιώνα και σε μερικά κοσμήματα το συνδύαζαν με διαμάντια.  Η τιμή τους όμως έπεσε δραματικά μετά την ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων στην Νότια Αφρική.
Ενεργειακό κέντρο είναι
o αφαλός και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι ενισχύει την όραση και θεραπεύει το άσθμα.

Ροζ χαλαζίας:
Χρώμα: ανοιχτό ροζ, ροζ, ροδοκόκκινο
Ο ροζ χαλαζίας χρησιμοποιήθηκε ως ημιπολύτιμος λίθος από την αρχή της Ιστορίας.
Ενεργειακό κέντρο είναι η καρδιά και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι απομακρύνει την κατάθλιψη κι ενισχύει την καρδιά.

Χαλαζίας με εγκλείσματα:
Χρώμα: Έχει την ίδια χημική σύσταση με τους: αμέθυστο, κιτρίνη, καπνία χαλαζία, ορεία κρύσταλλο.
  Το χρώμα διαφέρει ανάλογα με τα εγκλείσματα που περιέχει, τα οποία μπορεί να είναι υγρά ή στερεά.
Ένας πολύ γνωστός για τις θεραπευτικές ιδιότητες χαλαζίας είναι ο αβεντουρίτης, ο οποίος ήταν πολύ γνωστός στην αρχαία Κίνα, όπου και ονομάστηκε «Λίθος του Αυτοκράτορα». Χρησιμοποιήθηκε ως φυλακτό κι έφερνε ευτυχία, άνεση, φρεσκάδα και διαύγεια στο μυαλό.
Ενεργειακό κέντρο είναι η καρδιά και τα πόδια και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι ακονίζει τη σκέψη.

Χαλκηδόνιος: Το όνομά του προέρχεται από την Χαλκηδόνα, αρχαία Ελληνική πόλη στη Μικρά Ασία.
Χρώμα: άσπρο, γκρι, γκρι-μπλε
Χρησιμποποιείτο κατά τους Προϊστορικούς χρόνους για τη δημιουργία εργαλείων και αργότερα ως ημιπολύτιμος λίθος. Πιστεύετο επίσης ότι είχε αφροδισιακές δυνάμεις, δημιουργεί έλξη μεταξύ αντρών και γυναικών και προστατεύει τον ιδιοκτήτη του από την οργή και τη μελαγχολία.
Ενεργειακό κέντρο είναι
o λαιμός και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι σταματά την αιμοραγία.  Χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία την προβλημάτων που έχουν σχέση με την εμμηνόπαυση και στις ασθένειες του λαιμού.

Χρυσοπράσιο: Το όνομά του προέρχεται από τις Ελληνικές λέξεις χρυσός και πράσον.
Χρώμα: σμαραγδοπράσινο, μπλε-πράσινο, πράσινο μήλου
Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι έφτιαχναν καρφίτσες, βραχιόλια, περιδέραια και δακτυλίδια από χρυσοπράσιο, το οποίο αργότερα χρησιμοποιήθηκε για τη εσωτερική διακόσμηση εκκλησιών και καθεδρικών ναών.
 
Ως φυλακτό προστάτευε τους κατόχους του από το δαίμονα, τις κατάρες και τη ζήλεια.
Ενεργειακό κέντρο είναι η καρδιά και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι ηρεμεί την καρδιά και σταματά την αιμοραγία.


Νεφρίτης: Το όνομά του προέρχεται από την Ελληνική λέξη νεφρός.
Χρώμα: πράσινο, γκριζοπράσινο, σμαραγδοπράσινο, σκούρο πράσινο, σπάνια άσπρο, μπλε, καφετί, κίτρινο
Σκληρότητα: 6-6,5
Λόγω της σκληρότητάς του, ο νεφρίτης πρωτοχρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή εργαλείων κι αργότερα για την κατασκευή διακοσμητικών αντικειμένων.
  Ήταν γνωστός από τους προϊστορικούς χρόνους κι ήταν πολύ δημοφιλής στην Βαβυλώνα, Κεντρική Αμερική και στην αρχαία Κίνα, όπου χρησιμοποιήθηκε και σε θρησκευτικές τελετές. 
Οι Σουμέριοι πίστευαν ότι ο νεφρίτης είχε τη δύναμη να λύνει τα απρόβλεπτα προβλήματα της ζωής.
Ενεργειακό κέντρο είναι η καρδιά και χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία των ασθενειών του ήπατος και του ουροποιητικού συστήματος, αλλά και τη θεραπεία των ψυχολογικών ανωμαλιών.

Τανζανίτης: Το όνομά του προέρχεται από την περιοχή Τανζανία.
Χρώμα: μπλε, πρασινομπλέ, μπλε-μωβ, καφέ, σπάνια κίτρινο, άχρωμο
Σκληρότητα: 6-6,5 εύθραυστος
Λίθος γνωστός στην Τανζανία εδώ και πολλά χρόνια.
  Ακόμα και σήμερα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους ημιπολύτιμους λίθους.  Η πρώτη περιγραφή έγινε το 1967 από τον ινδιάνο Manuel de Souza, o οποίος εντόπιζε ορυκτά με πρακτικούς τρόπους.  Αρχικά θεωρήθηκε ότι εντόπισε κοίτασμα με ζαφείρια, αλλά αργότερα περιγράφηκε από την Γερμανική Πολυτιμολιθολογική Εταιρία σαν ποικιλία ζωισίτη. 
Ο τανζανίτης έγινε ευρύτερα γνωστός από ένα περιδέραιο με πέντε επεξεργασμένους τανζανίτες εξαιρετικής ποιότητας, που ανήκε στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ.
Ενεργειακό κέντρο είναι
o λαιμός και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι ενισχύει την καρδιά και χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία των πνευματικών διαλείψεων.

Αιματίτης: Το όνομά του προέρχεται από την Ελληνική λέξη αίμα.
Χρώμα: κοκκινοκαφέ, γκριζόμαυρο, μαύρο
Σκληρότητα: 5-6,5 εύθραυστος
Αν και είναι γνωστός από την εποχή της Βαβυλώνας και της αρχαίας Αιγύπτου, ο αιματίτης σπάνια είχε χρησιμοποιηθεί ως ημιπολύτιμος λίθος.
  Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής κατά το Μεσαίωνα, όπου τον χρησιμοποίησαν σε καρφίτσες, δακτυλίδια, βραχιόλια και σφραγίδες. 
Πιστεύετο ότι έφερνε ειρήνη και ασφάλεια.
Ενεργειακό κέντρο είναι η βάση του σώματος και οι θεραπευρικές του ιδιότητες είναι ότι προάγει τον σχηματισμό των κυττάρων, περιορίζει την αιμοραγία, θεραπεύει τους ρευματισμούς και την αϋπνία.

Ροδονίτης: Το όνομά του προέρχεται από την Ελληνική λέξη ρόδον (τριαντάφυλλο) και κατά επέκταση ροζ, κόκκινο.
Χρώμα: ροζ, κόκκινο φράουλας, κοκκινοκαφέ, συχνά με μαύρα φλεβίδια οξειδίου του μαγγανίου
Σκληρότητα: 5,5-6,5 εύθραυστος
Η περιγραφή του ορυκτού έγινε τον 1819, αλλά είχε χρησιμοποιηθεί από πολύ παλιά για την κατασκευή διακοσμητικών αντικειμένων, βάζων και σαρκοφάγων.
  Κατά τον 16ο αιώνα θεωρήθηκε ότι φέρνει την ευτυχία, τη χαρά και την τιμή. 
Πιστεύετο ότι έχει μαγικές δυνάμεις.
Ενεργειακό κέντρο είναι η καρδιά και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι ισχυροποιεί την λειτουργία του εγκεφάλου, βοηθάει στην επανάκτηση της μνήμης και θεραπεύει ασθένειες των αιμοφόρων αγγείων.

Οπάλιος: Το όνομά του προέρχεται από την Σανσκριτική λέξη upala, που σημαίνει λίθος, κόσμημα.
Χρώμα: καφέ, κιτρινοκαφέ, μαυροκαφέ, κόκκινο, καφεκόκκινο, πράσινο, κιτρινοπράσινο, άχρωμο, άσπρο, πορτοκαλοκόκκινο, ιριδίζον
Σκληρότητα: 5,5-6,5 πολύ εύθραυστος
Ο οπάλιος ήταν γνωστός στους Ασσύριους, Βαβυλωνίους, και Ρωμαίους και χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την κατασκευή εργαλείων και αργότερα για την κατασκευή διακοσμητικών αντικειμένων και κοσμημάτων.
 
Πιστεύετο ότι προστάτευε από την κακοτυχία και τις φασαρίες.
Ενεργειακό κέντρο είναι η κορυφή του σώματος και οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι ότι απομακρύνει τη μελαγχολία, δυναμώνει την καρδιά κι ενισχύει την όραση.

Οψιδιανός: Το όνομά του προέρχεται από τον Obsius, έναν Ρωμαίο που έφερε για πρώτη φορά τον οψιδιανό από την Αιθιοπία.
Χρώμα: μαύρο, γκρι, μαυροκαφέ, μπλε, πρασινωπό, μερικές φορές με αργυρές ή χρυσές ανακλάσεις, άσπροι κρύσταλλοι χριστοβαλίτη ή με ιριδίζοντα χρώματα
Σκληρότητα: 5-6, πολύ εύθραυστος
Ο οψιδιανός χρησιμποποιήθηκε κατά την παλαιολιθική και νεολιθική εποχή για την κατασκευή εργαλείων, μαχαιριών, βελών και πολύ αργότερα ως διακοσμητικός λίθος.
 
Τα παλαιότερα ευρήματα χρονολογούνται πριν από 9000 χρόνια στη Μεσοποταμία.
Ενεργειακό κέντρο είναι η βάση του σώματος και οι θεραπευρικές του ιδιότητες είναι ότι ενισχύει τη σκέψη.

Καλλαΐτης (Τυρκουάζ): Το τυρκουάζ προέρχεται από τη Γαλλική λέξη Turqoise που σημαίνει τούρκικος κι αυτό γιατί διοχετεύετο στην Ευρώπη από την Περσία μέσω Τουρκίας.
Χρώμα: μπλε, πρασινομπλέ, πράσινο μήλου, ανοιχτό καφέ
Σκληρότητα: 5-6 εύθραυστος
Οι Ατζέκοι, οι Αιγύπτιοι, οι Θιβετιανοί και αργότερα οι Οθωμανοί χρησιμοποιούσαν τον καλλαΐτη και έφτιαχναν βάζα, δακτυλίδια, βραχιόλα, καρφίτσες και άλλα κοσμήματα.
 
Στην Ανατολή θεωρείτο λίθος της ευτυχίας και πιστεύετο ότι προστατεύει από το δάγκωμα φιδιού.
Ενεργειακό κέντρο είναι ο λαιμός και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι χρησιμοποιήτο για αντιμετώπιση ασθενειών της μύτης, του λαιμού και των πνευμόνων. Επίσης ενισχύει την καρδιά και την όραση.


Λαζουρίτης (Λάπις Λαζούλι): Το όνομά του προέρχεται από την Περσική λέξη lazhuward που σημαίνει «μπλε του ουρανού».
Χρώμα: σκούρο μπλε, μπλε-πράσινο, ανοιχτό μπλε
Σκληρότητα: 5-6 εύθραυστο
Ο λαζουρίτης ή λάπις λαζούλι είναι γνωστός για πάνω από 7000 χρόνια.
  Μικρά διακοσμητικά αντικείμενα βρέθηκαν στις πυραμίδες της Αιγύπτου.  Χρησιμοποιήθηκε από τους Βαβυλωνίους και ήταν σύμβολο ισχύος στην αρχαία Κίνα. 
Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι κατασκεύαζαν αγαλματίδια, φυλακτά, κύπελλα και σφραγίδες από λαζουρίτη.
Ενεργειακό κέντρο είναι το μέτωπο και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι θεραπεύει τους πονοκεφάλους, χαμηλώνει την πίεση του αίματος και τον πυρετό κι ανακουφίζει τους πόνους της περιόδου.
  Όταν θερμανθεί χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της φλόγωσης και του πρηξίματος.

Φθορίτης: Το όνομά του προέρχεται από την Λατινική λέξη fluor που σημαίνει ροή.
Χρώμα: μεταβλητό κυρίως όμως πράσινο, μπλε-πράσινο, μωβ, κόκκινο, κίτρινο, καφέ, πορτοκαλί, άσπρο, σπανιώτερα ροζ, μπλε, μαύρο
Σκληρότητα: 4 εύθραυστος
Ο φθορίτης ήταν γνωστός στους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους οι οποίοι κατασκεύαζαν βάζα και άλλα σκεύεη.
 
Η ποικιλία «Μπλε Ιωάννης» ήταν πολύ δημοφιλής στην Αγγλία του 19ου αιώνα.
Ενεργειακό κέντρο είναι η κορυφή του σώματος και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι ηρεμεί τα συναισθήματα και δυναμώνει την καρδιά.

Κοράλι: Ελληνική είναι η λέξη κοράλι.
Χρώμα: κόκκινο, ροζ, ανοιχτό ροζ, μαύρο, ανοιχτό μπλε, σπάνια άσπρο
Σκληρότητα: 3,5-4
Το κοράλι έχει βρεθεί σε αρχαιολογικούς χώρους γύρω στα 10.000 π.Χ. και ήταν δημοφιλής στην αρχαία Αίγυπτο και σε φυλές των Κελτών. Το ίδιο το όνομα ενδέχεται να είναι κελτικής προέλευσης.
Ενεργειακό κέντρο είναι η βάση του σώματος και οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι ότι ακονίζει τη σκέψη. Χρησιμοποιείτο για τη θεραπεία του ουροποιητικού συστήματος και των ματιών.

Μαργαριτάρι: Η Αγγλική ονομασία pearl προέρχεται από την Λατινική λέξη pernula, θαλάσσιο μείδι.
Χρώμα: άσπρο με διαφορετικές αποχρώσεις, τα καλύτερα είναι τα ροζ και τα μαργαριτάρια με ανοιχτό μπλε χρώμα, επίσης υπάρχουν ασημί χρυσαφί, πράσινα, μαύρα και με ιριδίζοντα χρώματα
Σκληρότητα: 2,5-4,5
Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι εκτιμούσαν τα μαργαριτάρια, τα οποία ήταν γνωστά για πάνω από 6000 χρόνια.
  Καλοδιατηρημένα μαργαριτάρια βρέθηκαν σε ανασκαφές στο Μεξικό (2500 π.Χ.) και στα ερείπια της Πομπηίας (79 π.Χ.), παρόλο που η επιφάνεια του μαργαριταριού ξεφλουδίζει μετά από 100-150 χρόνια.  Το μαργαριτάρι αποτελούσε σύμβολο δύναμης, σοφίας και ευτυχίας για τους Ρωμαίους και πίστευαν ότι έφερνε καλά όνειρα στις γυναίκες, οι οποίες τα έραβαν στα ρούχα τους.  Οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν σαν φυλακτό το μαργαριτάρι και οι Μογγόλοι για ενίσχυση του ανδρισμού.  Στην Ινδία πιστεύουν ότι τα μαργαριτάρια φέρνουν εσωτερική γαλήνη.  Σήμερα τα μαργαριτάρια προτιμούνται σαν κόσμημα στο γάμο. 
Αυτό προέρχεται από τον πολιτισμό των Χίντου, όπου σύμφωνα με το θρύλο ο Κρίσνα πήρε ένα μαργαριτάρι από τη θάλασσα για να το προσφέρει στην κόρη του Πανδαία για να το φορέσει στο γάμο της.
Ενεργειακό κέντρο είναι ο λαιμός και οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι η θεραπεία παθήσεων της μύτης, του λαιμού και των πνευμόνων καθώς και της καρδιάς, των νεύρων και των ματιών.

Ασβεστίτης (όνυχας): Το όνομά του προέρχεται από την χημική του σύσταση εφόσον περιέχει ασβέστιο.
Χρώμα: άχρωμο, άσπρο, κίτρινο, καφέ, κόκκινο, μπλε, πράσινο, μαύρο (όνυξ)
Σκληρότητα: 3 εύθραυστος
Ο όνυχας ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην αρχαία Αίγυπτο, Ασσυρία, Βαβυλωνία και Ρώμη, όπου διάφορα μωσαϊκά και γλυπτά διακοσμούσαν τα παλάτια αυτών των λαών.
Ενεργειακό κέντρο είναι η καρδιά και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι ενισχύει την καρδιά και το νευρικό σύστημα.

Ήλετρον (κεχριμπάρι): Το αγγλικό όνομα προέρχεται από την αραβική λέξη anbar=ambergris (ουσία που εκκρίνεται από τη φάλαινα και χρησιμοποιήθηκε στην αρωματοθεραπεία).  Συνήθως όμως το κεχριμπάρι είναι απολιθωμένη ρητίνη που σχηματίζεται στα δέντρα, κυρίως πεύκα.
Χρώμα: μελικίτρινο, πορτοκαλί, κιτρινοπράσινο, κόκκινο, σπάνια μπλε, πρασινωπό, μαύρο
Σκληρότητα: 2-2,5 εύθραυστος
Φυλακτά και χάνδρες από ήλεκτρον έχουν βρεθεί σε σπήλαια από την παλαιολιθική εποχή.
  Οι Αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποίησαν αρκετά και πίστευαν ότι προστατεύει από τους ρευματισμούς. 
Σκόνη από ήλεκτρο αναμεμειγμένη με λάδι ή νερό πιστεύετο ότι θεράπευε πολλές ασθένειες.
Ενεργειακό κέντρο είναι ο αφαλός και οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ότι χρησιμοποιήτο για τη θεραπεία των παθήσεων των ματιών, των αυτιών, των δοντιών, των πνευμόνων, του στομάχου, και της ουροδόχου κύστης.





Σημείωση:  Η σειρά με την οποία αναγράφονται οι πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι είναι σύμφωμα με τη σκληρότητά τους.





Δεν υπάρχουν σχόλια: